Оръжия и експлозиви открити в дома на арестуван за осуетения атентат в Париж

OFFNews 31 март 2016 в 13:50 2143 1

Френските власти са открили голям боен арсенал в дома на един от четиримата задържани за наскоро осуетения план за терористичен атентат в Париж, предава Би Би Си.  

В апартамента на 34-годишния френски гражданин Реда Крикет в парижкото предградие Аржантьой полицията е открила експлозиви, подобни на използваните при скорошните атаки в Брюксел и тези в Париж през ноември, седем пистолета и пет автомата. 

Френският прокурор Франсоа Молин съобщава и за намерени химикали, фалшиви паспорти, чисто нови мобилни телефони, компютри с информация относно направата на самоделни взривни устройства.  

"Всичко сочи, че с разкриването на този арсенал е избегнат акт на екстремно насилие от страна на терористична мрежа", заяви Молин на пресконференция. 

Срещу Крикет са повдигнати обвинения за участие в терористична групировка, притежание и транспортиране на оръжия и експлозиви, както и притежание на фалшиви документи. Според властите той е посещавал Сирия през 2014 г. и 2015 г., а след това е пътувал между Франция, Белгия и Холандия. 

През миналия юли той е осъден задочно на 10 години лишаване от свобода от белгийски съд, заради това, че е набирал бойци, които да се присъединят към джихадистите в Сирия. Според сведенията той е финансирал дейността си чрез кражби. Крикет отрича да е замесен в тероризъм.

Другите арестувани обвиняеми са 32-годишният французин Анис Бахри, който е пътувал до Сирия с Реда Крикет и е задържан в Ротердам, Абдерахман Амеруд и Рабах М. от Алжир, съответно на 38 и 34 г. Алжирците ще бъдат изправени пред съда в Белгия на 7 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови