Опожарени коли, блокове без прозорци в Новофедоровка след взривовете в авиобазата Саки в Крим (видео)

Зеленски: Военният конфликт трябва да приключи на полуострова, където започна през 2014 г.

Красимир Крумов 10 август 2022 в 09:24 7198 4

Изпочупени са прозорците в радиус 1 километър от епицентъра на взривовете.

Снимка Кримска информационна агенция

Изпочупени са прозорците в радиус 1 километър от епицентъра на взривовете.

Украйна не поема отговорност за взривовете от вторник в руската авиационна база в Крим, обяви съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михаил Подоляк пред независимата руска телевизия Дождь, цитиран от Ройтерс. Във вторник във военното летище Саки в Новофедоровка бяха регистрирани две силни експлозии, а според руската страна става въпрос за обикновен пожарен инцидент в резултат от неспазване на правилата за безопасност и детонация на боеприпас.

По повод инцидента Подоляк подхвърли, че атаката може да е работа на партизани. На въпрос дали Киев ще поеме отговорността за взривовете, съветникът на Зеленски каза: „Разбира се, че не. Какво общо имаме ние с това“. В същото време, обаче, в социалните мрежи във вторник Подоляк написа: „Всичко едва започва“.

В сряда сутринта в интернет се появиха нови видеозаписи, които показват по-големи, отколкото можеше да се предположи, щети в цивилната инфраструктура около летище Саки. Според един от записите са били изпепелени автомобили, намиращи се на 400 метра от летището. Друго видео представя панорамата на жилищен район в Новофедоровка с изпотрошени прозорци на сградите и твърдение, че без прозорци са всички постройки в радиус от 1 километър от мястото на взривовете. ТАСС съобщава, че напълно е избита дограмата на супермаркета „Пуд“, а в градчето няма ток. Според руската агенция е пострадала сградата на Културния център, която се намира на повече от километър от мястото на взрива.

Украинският президент Зеленски косвено коментира експлозиите в Новофедоровка по време на ежедневното си видеобръщение към народа на Украйна.

„Военният конфликт трябва да приключи на полуострова, където започна през 2014 година. Руските власти превърнаха Крим, който винаги е бил едно от най-хубавите места в Европа в едно от най-опасните. Но ние ще се върнем в Крим“ – заяви Зеленски.

Произшествието в Крим беше тема и на брифинга в Белия дом във вторник. На въпрос на журналист за „серията взривове в руската авиационна база в Крим“ и дали САЩ считат Крим за законна цел за ВСУ, на които Пентагонът предоставя оръжие, прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирана от „Гласът на Америка“, заяви:

„Както знаете, ние поддържаме усилията на Украйна по защитата на нейния суверенитет и териториална цялост, както многократно сме заявявали. Борбата продължава на Изток и Югозапад и е още далеч от завършване. Ние предупреждавахме, че това може да е дълга и протяжна война. И в бъдеще ще осигуряваме подкрепа, за да може Украйна да противостои на непровокираната агресия на Русия, и това е в центъра на нашето внимание… Ние ще продължим да подкрепяме Украйна в тяхната борба за свободата им, в тяхната борба за суверенитета им срещу грубото нападение от страна на Русия“.

В същото време аналитиците на базирания във Вашингтон тинк-танк "Институт за изследване на войната" (ISW) заявиха, че Кремъл не казва истината за експлозиите в Новофедоровка. Според института властите на Русия не обвиняват официално Украйна за предизвикването на взривове във военната им база в Крим, защото ако го направят, биха признали, че руските системи за ПВО са неефективни, както при атаката срещу крайцера "Москва".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

5

Johnny B Goode

10.08 2022 в 19:41

Абе не ще да е било папироса, поне пура е пушил някой.

6386

4

Zlatko

10.08 2022 в 11:45

Путя да забрани папироските в армията, време е да минат на съвременни цигари или на електронни, че иначе стават такива неща :)

1236

2

БотоксПутю

10.08 2022 в 10:04

Ну пиздец, както казва мъжки глас във видеото по-горе.

1220

1

хr4

10.08 2022 в 09:46

Изгорелите автомобили са НА територията на летището(най-вероятно някой служебен паркинг). Който поне веднъж е стъпвал на военно летище веднага ще познае обстановката.
 
X

Подкастът на OFFNews