Опонентката на Путин създава своя партия

OFFNews 27 декември 2023 в 18:17 3913 6

Снимка БТА/AP

Екатерина Дунцова

Руската журналистка Екатерина Дунцова, която искаше да се кандидатира на президентските избори през март догодина, но беше отстранена от надпреварата, обяви днес, че иска да създаде своя собствена партия, за да обедини всички, които подкрепят мира, свободата и демокрацията, предаде Франс прес.

Дунцова, бивш общински съветник в малък руски провинциален град, беше неизвестна доскоро на широката общественост, но откакто заяви намерение да се бори за президентския пост, името й нашумя. В интернет сайта си тя се представя като журналистка и юристка.

Руската Централна избирателна комисия отказа да валидира кандидатурата й за президентския пост заради допуснати, като заяви комисията, грешки в документацията, представена от Дунцова за регистрация за изборите. Тя обжалва това решение, но по-рано днес Върховният съд на Русия потвърди решението на ЦИК.

Кандидат, противопоставящ се на Кремъл, няма на практика никакъв шанс да получи разрешение от властите да се съревновава с Путин в битката за президентския пост, отбелязва агенцията.

Дунцова се представя като въплъщение на алтернативата на руските власти. Тя също така надигна глас срещу руската офанзива в Украйна.

Днес след решението на Върховния съд Дунцова заяви, че отказва да изостави борбата и каза, че създава политическа партия.

"Ние трябва да действаме, за да бъде чут нашият глас", заяви тя и изрази надежда, че руснаците ще получат по този начин правото да живеят без страх, да говорят свободно и да имат вяра в бъдещето.

"Това ще е партия на всички онези, които са в подкрепа на мира, на свободата и на демокрацията", каза Дунцова.

Дори и Дунцова да успее да създаде собствена партия, това няма да промени нищо в надпреварата за президентския пост. А и самото създаване на партията няма да е лесно, отбелязва Франс прес.

Днес Дунцова между впрочем не спомена нищо за президентския вот, а само заяви амбициите си да организира учредителен конгрес на своята партия през март догодина, преди да издигне кандидати за местните избори през септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

28.12 2023 в 09:58

Наистина горката жена!

Преди време не можах да дочета предпоследната книга на Анна Политковская поради крайните гнусотии, които бяха описани в нея.

Преди избори всеки опозиционен кандидат първо получавал смъртни заплахи, ако продължавал да опорства следвал свиреп побой от тия, дето те вкарват поне за половин година в болница, после същият кандидат намирал в спалнята си части от човешки трупове и т. н., чрезмерна гадост...

-685

5

Козин Човков

28.12 2023 в 00:34

Ами наистина, защо да има и други кандидати? И без това Пиздин ще бъде "избран" с какъвто процент си поиска. Но пък е важно за идиотите, които все още имат илюзии, че ***oeдовската джамахирия има някаква форма на "демокрация", да се опомнят.

12078

4

edin slep

27.12 2023 в 20:30

То французите казаха в съда, че са много доволни от работата на Навални, че нямат никакви претенции към него, но това не попречи да го осъдят, че ги е прецакал.

Тази женица или ще свърши в затвора или ще падне от някой прозорец.:(

2159

3

Kilca

27.12 2023 в 19:31

Много смело. Чест ѝ прави! Дано успеят с Навални

22548

2

dolivo

27.12 2023 в 19:08

горката жена

ще я проверят подробно, и ще и намерят влияние от вън

1 човек от контакт листа да е емигрирал, и край

демагогията на сволочта апаратчик е безгранична

1236

1

БотоксПутю

27.12 2023 в 18:53

Няма да се очудя ако изродът ѝ намери кусури и натири и нея зад Полярния кръг.
 
X

Да помогнем на украинските деца!