Операция 'Хамлет': Западни адвокати помогнаха на Пригожин да притиска журналисти и да заобикаля санкциите

През 2021 г. британски юристи убеждават властите да получат пари за защитата на Готвача на Путин. Разрешението идва от финансовото министерство, оглавявано по онова време от Риши Сунак

OFFNews 25 януари 2023 в 11:30 2758 2

Пригожин

Снимка АФП

Путин и Пригожин

Основателят на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин е заобикалял и продължава да заобикаля западните санкции с помощта на руски и британски адвокати. Юристите дори успяват да убедят британските власти да направят специално изключение от санкциите за Готвача на Путин, за да може да преследва журналисти в английски съдилища за това, че са разказали на света за неговата наемническа група и връзките му с руските сили за сигурност.

Подробности за схемите бяха разкрити благодарение на ново изтичане на документи от руската адвокатска кантора, която е представлявала Пригожин. Документите са разгледани и подробно описани от Financial Times и сайта за разследваща журналистика Open Democracy, цитирани от Би Би Си.

FT разкрива въз основа на изтеклите данни, че Пригожин е "създал верига от фиктивни компании, които са му позволили да поддържа наемническите си операции в Африка и Сирия". А съдебната атака срещу журналисти в Англия е част от кампания, целяща отмяна на санкциите срещу Пригожин, и се основава на умишлената лъжа, че той няма нищо общо с ЧВК "Вагнер".

Събитията, за които се говори в документите, са от 2020-2021 г., когато Готвача и наемниците му вече са подложени на западни санкции за участие във войните в Сирия и Африка, "фабрика за тролове" и намеса в изборите в САЩ.

Санкциите срещу Пригожин бяха затегнати след руската инвазия в Украйна, а САЩ смятат да отидат по-далеч и следващата седмица да признаят ЧВК за "международна престъпна организация" за военни престъпления в Украйна, където повечето от наемниците на Пригожин са осъдени от руски затвори.

Веднага след като Владимир Путин даде заповед за нападение срещу Украйна, британските адвокати уж обръщат гръб на Пригожин. Причината за това е "тормоз, заплахи и русофобия" от страна на британските власти, възмущават се тогава адвокатите на компанията му "Конкорд".

Изтекли документи обаче показват точно обратното - британските власти са били благосклонни към Пригожин.

За честта и достойнството

Пригожин не може да заведе дело в Лондон, тъй като санкциите не му позволяват да плати за правни услуги. Но руските му представители се обръщат към британски адвокати, които успяват да издействат от британските власти разрешение да получат пари от създателя на "Вагнер", за да го представляват в съда.

Делото е от 2021 г. Разрешението е издадено от Министерството на финансите, което по това време се оглавява от сегашния премиер Риши Сунак.

След като получава достъп до британското правосъдие, за да заобиколи санкциите, Пригожин завежда дело срещу Елиът Хигинс, основател на сайта за разследваща журналистика Bellingcat, който руските власти включват в регистрите си на "нежелани организации" и "чуждестранни агенти".

Пригожин защитава "честта и достойнството" си, накърнени според него от публикациите на Bellingcat за връзките му с ЧВК "Вагнер". На същото основание друга британска адвокатска кантора съветва руските защитници на Пригожин да оспорят европейските санкции.

"Той не знае за съществуването на юридическото лице, известно като "Вагнер груп"... Той няма и никога не е имал никаква връзка, близка или не, финансова или друга, с така наречената група "Вагнер", се казва в петицията, подготвена за Европейския съд, цитирана от Financial Times.

Пригожин просто си отмъщава

За да успее европейският процес, е необходимо да се докаже, че журналистите лъжат и че всички публикации за връзките на Готвача на Путин с вагнеровци са неверни.

Исковете за накърнени чест и достойнство срещу медиите се печелят много по-лесно в Англия, отколкото в САЩ или ЕС. Затова Пригожин решава да съди лично Хигинс, който живее във Великобритания, а не Bellingcat, която е регистрирана в Нидерландия, отбелязва Open Democracy.

Руските му адвокати са попитали британските си колеги за перспективите за подобен иск срещу Би Би Си, пише FT. До дело обаче така и не се стига.

А през септември 2022 г. Пригожин публично признава, че всъщност участва пряко в ЧВК "Вагнер", нещо повече - той я е основал.

"Веднага стана ясно, че Пригожин просто си отмъщава. И оттогава насам многократно е доказвано, че е налице явна злоупотреба с английското правосъдие", казва Хигинс пред вестник FT. 

Съдебният процес срещу основателя на Bellingcat е струвал 70 000 паунда. Преди войната подобни искове се появяват все по-често в Англия и само нахлуването в Украйна спира вълната. Както и в случая с Хигинс, обект на съдебен натиск от страна на бизнесмени, зависими от Путин, не са публикации, а лично журналисти.

Един от тях е срещу Катрин Белтън, журналист от FT и автор на книгата "Хората на Путин. Как КГБ си върна Русия и премина в настъпление срещу Запада". Искове срещу нея едновременно, но поотделно, предявяват бизнесменът Роман Абрамович, най-голямата руска държавна петролна компания "Роснефт" и съоснователите на частната банка "Алфа банк" Михаил Фридман и Петър Авен.

"Обвиняването лично към журналистите, а не към медиите е често срещана тактика от страна на онези, които се опитват да спрат потока от негативни публикации. Такива съдебни дела не само подкопават финансовото и психическото състояние на журналистите, но и ги отклоняват от нови разследвания", описва практиката бившият ръководител на Open Democracy Мери Фицджералд.

Златните бисквитки

Изпирането на репутацията на Пригожин на Запад е координирано от неговите адвокати от руската компания Capital Legal Services. Проектът е наречен "Хамлет", пише FT, като се позовава на кореспонденция на адвокати, предоставена на вестника от екипа на Distributed Denial of Secrets, който е специализиран в публикуването на изтекла информация.

Друга част от проекта се нарича "Проект Шекспир".

"Това е била тайна, многогодишна, координирана правна операция, за да се помогне на Пригожин да се справи с лавината от западни санкции", пише FT.

В крайна сметка опитите на Запада да прекъсне достъпа на кислород до бизнеса на Пригожин не доведоха до желания резултат. Според FT бизнесменът е получил "награда" за услугите на "Вагнер" - лиценз за разработване на минерали.

"Сега той управлява международна минна група, която според американските власти се занимава със злато, диаманти, петрол и дърводобив в Сирия, Судан и Централноафриканската република", пише вестникът.

През 2018 г. бизнесът на Пригожин за добив на нефт в Сирия попадна под санкциите на САЩ, а през април 2020 г. американците поемат африканските проекти на ръководителя на ЧВК. Те налагат санкции срещу суданската златодобивна компания Meroe Gold, която според тяхната информация принадлежи на Пригожин и е прикритие за операциите на "Вагнер" в Судан.

FT проверява митническата документация от април с.г. и установява, че 28 тона джинджифилови бисквити са изпратени от Москва до Хартум в Meroe For Agricultural & Animal Production. Не само част от името, но и адресът му е същият като този на санкционирания Meroe Gold.

Не е известно дали бисквитите са били на борда. В същото време през лятото американската телевизия Си Ен Ен публикува свое разследване, в което се описва как в първите дни след руската инвазия в Украйна суданските митничари се интересуват от самолет, летящ за Русия от Хартум, с екзотичен експортен товар - бисквити. Проверката потвърждава подозренията им - под кутиите с бисквити е открит тон злато.

Пратката до Хартум е изпратена от малко известната петербургска фирма RN Trading. Тя няма преки връзки с Пригожин. В изтеклата кореспонденция на адвокатите обаче фактури за услуги, свързани с RN Trading, са адресирани до групата компании на Пригожин "Конкорд", пише FT.

По същия начин вестникът открива връзки между Пригожин и Profit Group и Astrea. Нито една от тези компании не е обект на западни санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

25.01 2023 в 15:35

Чета и ми се повръща, редък смръдльо е тоз мазен измекяр!
Но той си играе на мъж, нарича генерала Герасимов педал и смешник, но скоро ше му резнат главата и/или топките, щото е общоизвестно, че е от прислугата, а не от семейството...

2051

1

Propaganda

25.01 2023 в 13:43

Затова всяко двуного от раССката кочина трябва да бъде блокирано от Европа. Освен да паразитират на нашите блага като демокрация, жизнен стандарт и тн. тея друго не могат.
 
X

Предизборно със Светльо Витков