Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ООН: Ваксината няма да премахне щетите от пандемията

Увеличаващо се неравенство и най-голямата рецесия от 80 г. насам са сред възможните последици от COVID-19

OFFNews 04 декември 2020 в 10:05 1530 0

Снимка архив

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че социалните и икономическите последици от COVID-19 "са огромни и продължават да се увеличават", както и че ще продължат да се усещат и след години или десетилетия, съобщи Асошиейтед прес. 

По време на първата среща за COVID-19 на Генералната асамблея Гутериш заяви, че е наивно да се вярва, че ваксините ще премахнат щетите от глобалната пандемия. Той разкритикува и държавите, които не спазват препоръките на Световната здравна организация.

Антониу Гутериш заяви още: „Почти година след пандемията се сблъскваме с човешки трагедии и извънредни ситуации в областта на общественото здравеопазване и хуманитарната дейност." Той допълни, че заради пандемията бедността се увеличава, все повече хора се сблъскват с реална заплаха от глад, както и че е възможно човечеството да се сблъска с "най-голямата рецесия от осем десетилетия насам". Гутериш допълни, че пандемията ще увеличи и неравенството. 

Председателят на Общото събрание на ООН Волкан Бозкър заяви, че е "важно да бъде осигурен справедлив достъп до ваксините, да се работи за защита на най-уязвимите страни, както и да се осигурят ресурси за икономическото възстановяване". Той допълни, че "трябва да се внимава, за да не се накърнят човешките права и да не се подкопаят демократичните принципи". 

Гутериш и Бозкър говориха по време на първата среща за COVID-19 на представителите на 193-те членки на ООН, която започна с минута мълчание за всички над милион и половина жертви на коронавируса.

Какво казаха европейските лидери?

Френският президент Еманюел Макрон повтори предложението си за т.нар. „механизъм за даряване“, според който част от първите ваксини, независимо дали те са произведени в Европа, Китай, Русия или САЩ, ще достигнат и до развиващите се страни.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че напредъкът в разработването на ваксините "дава основание за надежда" на човечеството, както и че за възстановяването на икономиките ще е необходимо и допълнително финансиране.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че ключовият урок от пандемията е това, че "бяхме хванати неподготвени". Той заяви, че разработването на ваксини за по-малко от година, а не за 10 г., колкото обикновено отнема, се е случило благодарение на "безпрецедентно глобално сътрудничество между научната общност и индустрията, на които публичните власти са оказали необходимата подкрепа и финансиране."

Той допълни, че "принципът на универсален достъп до новите ваксини срещу COVID-19 е основен, а целта трябва да бъде да гарантирането на достъп до ваксини, лечение и тестове за бъдещи пандемии. Това трябва да бъде определено в договор."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews