ООН се отказва от пластмасата

OFFNews 05 декември 2018 в 13:29 2476 0

Държавите членки на ООН да предприемат стъпки за справяне със замърсяването от пластмасата в океана, призова председателят на Общото събрание на ООН Мария Фернанда Еспиноса пред журналисти в седалището на ООН в Ню Йорк.

Тя се обяви категорично против употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба в офисите на ООН. Заяви, че сградите на организацията в Ню Йорк, Женева и Найроби ще се откажат от използването на напреработваема пластмаса.

Намерението ѝ е пластмасата за еднократна употреба да изчезне от офисите на ООН.

"Днес 80% от пластмасата попада в Световния океан, това са 8 милиона тона пластмаса ежегодно. Ако не предприемем активни действия, към 2050 г. в океана ще има повече пластмаса от риби“, предупреди испанският дипломат.

Еспиноса не споменава крайната дата за прекратяване употребата на пластмаси за еднократна употреба в ООН, но подчертава, че има много неща, които всеки може да направи за постигането на тази цел. Например тя си носи термос с вода, за да избегне покупката на пластмасовите бутилки.

Председателят на Общото събрание обещава още да постави диспенсери за вода в офисите на ООН, за да избегне употребата на пластмасата.

„Микропластмасата вече се съдържа и в солта, и в свежата вода. Смята се, че всеки човек на планетата има пластмаса в тялото си", каза тя. Еспиноса заяви, че ще използва капацитета на кабинета си, за да подкрепя текущите глобални компании за борба със замърсяването.

Според данни на агенцията на ООН за климата, всяка година 8 тона пластмаса отиват в океана, което е равносилно на един пластмасов камион, изхвърлян на минута.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови