ООН отказа на Русия тайно гласуване на резолюцията за референдумите в Украйна

OFFNews 11 октомври 2022 в 07:25 2594 2

ООН

Снимка Архив

ООН

ООН отхвърли предложението на Русия за тайно гласуване на подготвяната осъдителна резолюция за анексирането от Москва на четири украински територии, предаде Ройтерс.

На извънредно заседание Общото събрание на ООН отхвърли предложението относно резолюцията, осъждаща "незаконните т.нар. референдуми и опита за незаконна анексия" със 107 гласа "за", 13 - "против" и 39 - "въздържал се". Гласуването на самата резолюция най-вероятно ще се състои утре. 

Руската федерация твърди, че тайното гласуване е необходимо с довода, че лобирането на Запада означава, че "вотът може да бъде много труден, ако позициите на държавите се изразяват публично".

Проекторезолюцията призовава държавите да не признават анексията от Русия на четири украински области и потвърждава ненакърнимостта на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

В началото на извънредното заседание на Общото събрание на ООН Украйна обвини Русия, че е "терористична държава" само няколко часа след масираните руски ракетни удари по Киев и други украински градове, предаде Франс прес.

"Русия още веднъж показа, че е една терористична държава, която трябва да бъде възпряна с най-твърди средства. Целият свят още веднъж видя истинското лице на една терористична държава, която убива нашите граждани", заяви украинският постоянен представител в ООН Сергий Кислица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

11.10 2022 в 10:40

А руският посланик в ООН Не!Обезяна к`во каза по въпроса!?

245

1

Джендо Джедев

11.10 2022 в 09:41

Путя се радва на широка поддръжка от международната общност, няма спор! :D