ООН изпрати хуманитарна помощ на гладуващите сирийци

OFFNews Последна промяна на 11 януари 2016 в 13:58 2519 6

ООН изпрати конвой с хуманитарна помощ в сирийския град Мадая, където хора умират от глад, принудени да се изхранват с треви и листа, за да оцелеят.

Конвоят пренася достатъчно основни храни, които биха стигнали на 40 000 души за месец. С първите камиони са изпратени ориз, брашно, олио, захар и сол.

До края на седмицата в града ще бъдат доставени и медикаменти и други нехранителни продукти от първа необходимост като зимни дрехи и одеяла.

Ако първите доставки на хуманитарна помощ преминат гладко, ООН ще изпрати помощ и за още две селища, обсадени от бунтовници в северната провинция Идлиб, където се съобщава за около 30 000 блокирани хора.

Град Мадая, който се намира на около 25 км североизточно от Дамаск и на 11 км от границата с Ливан, е под контрола на бунтовниците и е обсаден от началото на юли от правителствените сили.

Жителите на Мадая са под блокада в продължение на над 170 дни и не са получавали никаква помощ от октомври миналата година.

Лекари обясняват, че над 250 души страдат от остро недохранване, а 10 от тях се нуждаят от незабавно лечение.

Изпращането на хуманитарна помощ в Сирия обаче е съпътствано от редица проблеми. Ако се окаже помощ на контролираната от бунтовниците Мадая, хуманитарна помощ трябва да бъде изпратена и за контролираните от правителствените сили Кефая и Ал Фуа.

След като в социалните мрежи се появиха снимки на измършавели деца, което принуди незабавното изпращане на хуманитарна помощ, поддръжниците на сирийското правителство обвиниха бинтовниците в Мадая, че нарочно публикуват такива снимки, за да получат храна за себе си.

Съобщенията и снимките от Мадая бяха обявени от правителствените сили за пропаганда от страна на бунтовниците. Очаква се след пристигането на хуманитарния конвой да се получи и по-добра представа за случващото се в Сирия, като се има предвид, че за първи път служители на ООН ще бъдат допуснати до страната от октомври насам.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.01 2016 в 00:37

Един процедурен въпрос към "автора": тази снимка колко пъти ще циркулира и съпътства новините? Плащат ви на оборот или как точно става?

11.01 2016 в 18:54

Чудно що Офф не изпратиха помощ, а само констатират факти? вчера пуснахте манипулативен материал със същата снимка и к'во? седнахте да чакате кой ще свърши работата, докато си играете на хуманисти и толерасти??

11.01 2016 в 17:49

А клетите гладни и беззащитни бежанци напират ли, напират към Европа...

Ето ви малко кадри от гръцко-македонската граница:
https://www.facebook.com/1024850230912329/videos/1031745650222787/
Живи да ги ожалиш. Силица нямат да мръднат, горките.

11.01 2016 в 15:51

copy/paste

“Начетох се на всевъзможни гледни точки. Някои от анализите насаждат истинска омраза. Към всички. Всички хора с друг цвят и произход, различен от европейския. Някои са в другата крайност – жените сами си виновни. Голяма част от статиите, които аз прочетох носеха посланието “КАЗАХМЕ ВИ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ”! Чудя се колко от “анализаторите” на събитията всъщност са виждали “на живо” бежанци (или мигранти. Вече май е все тая как ще ги наричаме). Аз, обаче, не искам да кажа “казахме ви какво ще се случи”. Моля се ежечасно никога да не ми се наложи да го кажа.

И на децата стана ясно, че “има нещо гнило в Германия”. Че всичко там не се е случило случайно, не е моментно хрумване на “няколко от тях”. Целта на всичко това обаче (за мен поне) остава неясна. Както и кой и с каква цел го е организирал. Кой и с каква цел е накарал полицията да “бездейства”. (всъщност, аз дори не знам все още кой и с каква цел покани и организира цялото това преселение). Знам обаче резултатът.

Уважаеми политици,

Объркахте ни. Объркахте ни мисленето. Объркахте ни целият мироглед.Объркахте представите на децата ни за добро и лошо, за хубаво и грозно. Преди три години карах детето си да отделя умалелите си дрешки, за да ги занесем заедно в близкото общежитие за бежанци. Днес не му позволявам да влезе в магазина сред тях.

Преди две години бях силно възмутена как може да оставят такава мръсотия след себе си. Днес не се впечатлявам от уриниращите и дефекиращи пред очите ми. Преди година звънях на 112 когато 4 души слушаха силно арабска музика в 23ч. под балкона ми. Днес дори не забелязвам групички млади мъже, ако се състоят от по-малко от 80 души.

Преди месец бях убедена, че проблем в района са единствено нелегалните мигранти. Днес изпитвам ужас от гледката как в общежитието настаняват около 50-тина нови “мои съседи”. Вече наистина не знам какво значи думата “бежанци”. И не, призивите ви за толерантност не ме направиха по-толерантна. Точно обратното. Скоро може би ще придобия нетърпимост към тях.

Уверенията ви, че всичко е наред, не ме направиха по-спокойна. Напротив, страхът вече не ме напуска дори и по светло.

Уважаеми дами и господа, български политици,

Вие все още имате шанс да не ми позволите да кажа някога “казахме ви, че това ще се случи”. Имате шанс да ме освободите от чувството, че съм “малцинство” в собствената си държава. Имате шанса да промените ситуацията, в която български семейства се налага да ограничават собствената си свобода, заради “тяхното” право на свободно придвижване. Имате шанса да убедите родителите на 15 годишни деца, че могат да им позволят да се прибират сами от училище. Имате шанса да ни докажете, че живеем в мирна държава. И че държавата ни може да ни защити!

Силно се надявам да не пропуснете този ШАНС!!!"

11.01 2016 в 14:33

.

Значи можело и без ЕС да приема брадатите им майки.

.

11.01 2016 в 14:29

Сирийската армия и опълчението разкъсаха блокадата от ДАЕШ на доста населени места ... ама предполагам помощта на ООН не е за тях, а за "свободните сърцеяци" обкръжени от Асад.