Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ООН изпрати хуманитарна помощ на гладуващите сирийци

OFFNews 11 януари 2016 в 13:58 3060 6

ООН изпрати конвой с хуманитарна помощ в сирийския град Мадая, където хора умират от глад, принудени да се изхранват с треви и листа, за да оцелеят.

Конвоят пренася достатъчно основни храни, които биха стигнали на 40 000 души за месец. С първите камиони са изпратени ориз, брашно, олио, захар и сол.

До края на седмицата в града ще бъдат доставени и медикаменти и други нехранителни продукти от първа необходимост като зимни дрехи и одеяла.

Ако първите доставки на хуманитарна помощ преминат гладко, ООН ще изпрати помощ и за още две селища, обсадени от бунтовници в северната провинция Идлиб, където се съобщава за около 30 000 блокирани хора.

Град Мадая, който се намира на около 25 км североизточно от Дамаск и на 11 км от границата с Ливан, е под контрола на бунтовниците и е обсаден от началото на юли от правителствените сили.

Жителите на Мадая са под блокада в продължение на над 170 дни и не са получавали никаква помощ от октомври миналата година.

Лекари обясняват, че над 250 души страдат от остро недохранване, а 10 от тях се нуждаят от незабавно лечение.

Изпращането на хуманитарна помощ в Сирия обаче е съпътствано от редица проблеми. Ако се окаже помощ на контролираната от бунтовниците Мадая, хуманитарна помощ трябва да бъде изпратена и за контролираните от правителствените сили Кефая и Ал Фуа.

След като в социалните мрежи се появиха снимки на измършавели деца, което принуди незабавното изпращане на хуманитарна помощ, поддръжниците на сирийското правителство обвиниха бинтовниците в Мадая, че нарочно публикуват такива снимки, за да получат храна за себе си.

Съобщенията и снимките от Мадая бяха обявени от правителствените сили за пропаганда от страна на бунтовниците. Очаква се след пристигането на хуманитарния конвой да се получи и по-добра представа за случващото се в Сирия, като се има предвид, че за първи път служители на ООН ще бъдат допуснати до страната от октомври насам.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!