Десетки хиляди умират от глад, заточени в родната си Сирия

Оризът в Мадая се продава на грам, защото един килограм струва 250 долара

OFFNews 10 януари 2016 в 15:18 9399 14

Десетки хиляди сирийци умират от глад в страната си, писа британският в. "Guardian".

Разположен едва на 25 км северозападно от столицата Дамаск, Мадая остава под блокада повече от 170 дни. Въпреки че е трудно да бъде отсята достоверната информация, разказите на очевидци са шокиращи: около 40 хил. души са изоставени на произвола на съдбата.

Лекар разказва, че жителите на града са принудени да се хранят с трева и листа, за да преживяват, а от няколко дни в менюто им влизат кучета и котки. Снимки в социалните мрежи показват по улиците на сирийския град измършавели хора, които се разхождат сред трупове. 

Оризът се продава на грам, защото един килограм струва 250 долара.

„Хората умират като на забавен кадър“, коментира социален работник от Мадая в телефонно интервю за журналист от "Guardian". "Отглеждаме цветя в къщите си, обрахме листенцата им и ги сготвихме - бяха горчиви, отвратителни." Той изпраща и снимки на телата на възрастни мъже, станали наскоро жертви на глада. Уточнява, че не той е правил снимките, но че тези мъже са били добре познати сред съгражданите си.

"Преди казвахме, че никой не е умрял от глад, но вече видяхме хора, които всъщност умряха от глад."

Не е възможно да се потвърди причината за смъртта, заради продължаващата обсада, но няколко независими източника казват, че в града и покрайнините му има отчайваща нужда от храна и лекарства. Там няма и електричество.

От Червения кръст призовават за незабавно осигуряване на достъп на доброволците в градовете Мадая, Кефая и Ал Фуа. За десетки хиляди хора там времето изтича, опасяват се активистите.

Други активисти в града също споделят снимки на гладуващи деца, някои от които са бутани в бебешки колички, защото са твърде слаби, за да вървят.

За Мадая на 9 януари трябваше да отпътува хуманитарен конвой с храни и стоки от първа необходимост. В последния момент заминаването му беше отложено, пише Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!