ООН: Асад и "Ислямска държава" използват химическо оръжие в Сирия

OFFNews 25 август 2016 в 15:20 5136 1

Снимка AP

Режимът на сирийския президент Башар Асад и бойци на "Ислямска държава" са извършвали атаки с химическо оръжия в Сирия през 2014 и 2015 г., твърдят експерти, цитирани от  "Гардиън".

Съвместен екип от специалисти от ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия, създаден от Съвета за сигурност преди година, е разгледал девет случая в седем града, където се смята, че са извършвани подобни нападения.

В три случая експертите са установили кой е отговорен - два пъти правителството е използвало хлор, а веднъж ИД са прибегнали до употребата на иприт. Доказателствата от други три случая също сочат към силите на Асад. При последните три разгледани нападения не е бил установен виновник.

Посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър прикани Съвета за сигурност да предприеме бързи мерки и обвини сирийския режим в нарушаване на резолюция на ООН от  септември 2013 г., която налага унищожаването на химическия арсенал на страната. 

Разследващият екип е получил над 130 сигнала между декември 2015 г. и август тази година, включително 13 употреби на зарин, 12 на иприт, четири атаки с невропаралитичен газ VX, 41 с оръжие с хлор и 61 случая с други химикали. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови