Олена Зеленска отказа да присъства на речта на Байдън пред Конгреса

Първата дама на Украйна не може да преглътне присъствието на Юлия Навалная и нежеланието на Киев да е твърде близко до сегашния американски президент

OFFNews 06 март 2024 в 16:12 3602 2

Зеленска

Снимка Getty images

Олена Зеленска

Първата дама на Украйна Олена Зеленска отклони поканата на Белия дом да присъства на речта американския президент Джо Байдън пред Конгреса в четвъртък, като подчерта сложната политика, пред която е изправена разкъсваната от война страна, съобщи "Вашингтон поуст".

"Поради планирани събития в графика, включително посещение на деца от дом за сираци в Киев, което беше планирано предварително, за съжаление първата дама няма да може да участва в събитието", са обяснили от офиса на Зеленска пред "Политико".

"Вашингтон поуст" обаче изтъква и друга причина. Според служители, запознати с планирането, намерението е било съпругата на Байдън - Джил Байдън, да седне до Зеленска и Юлия Навалная, вдовицата на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който почина миналия месец в арктически затвор. Присъствието на двете жени, всяка от които е символ на съпротивата срещу руския президент Владимир Путин, щеше да бъде хубав фон за обръщението на Байдън към Конгреса.

Но присъствието на Навалная предизвиква тръпки у украинците, твърдят хора, близки до върховете в Киев. Въпреки че покойният ѝ съпруг е приеман за антикорупционна икона - рискува живота си, за да се противопостави на Путин, "наследството" на Навалная е тежко за Украйна заради предишни изказвания, че анексираният от Путин през 2014 г. Крим принадлежи на Русия.

Макар че по-късно възгледите на Навални еволюираха в подкрепа на международно признатите граници на Украйна от 1991 г., много украинци го смятат за човек, който не е в крак с целите на Киев.

"Докато на Запад винаги сме го възприемали като човек, който се бори храбро срещу Путин, в Украйна на Навални се гледа като на човек, който се придържа към руския национализъм и империализъм", казва Алина Полякова, президент на Центъра за анализ на европейската политика, мозъчен тръст във Вашингтон.

"Навални, разбира се, се противопостави на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, но през 2014 г., когато Русия за първи път нахлу в Украйна, той до голяма степен се придържаше към общото руско мнение, че Крим е част от историческите земи на Русия", допълва Полякова.

Междувременно и Навалная отказа да присъства на обръщението на Байдън, а нейна говорителка посочи като мотив умората у съпругата на руския опозиционер.

"Юлия наистина беше поканена и обмисляше да отиде, но мисля, че всички забравят обстоятелствата, на фона на които се развиха събитията. Съпругът на Юлия почина преди две седмици. През цялото това време тя е пътувала. Днес е първият ден, в който си е у дома. Като всяко човешко същество, тя се нуждае от време, за да се възстанови, и затова, макар че много цени поканата, сега трябва да се възстанови поне малко", заяви говорителката на Навални Кира Ярмиш. 

Американски служител заяви, че Белият дом вероятно не е информирал Киев за отказа на Навалная, въпреки че нейното присъствие не е било единственото притеснение за украинците.

Друг проблем за Киев, който иска да получи допълнителна помощ от САЩ в областта на сигурността, е да бъде разглеждан като твърде близък с Байдън. Президентът е главният защитник на Украйна, но правителството на Володимир Зеленски се стреми да избегне по-нататъшното политизиране на военните усилия.

В момента Украйна отчаяно лобира пред републиканците в Камарата на представителите да позволят гласуване на искането на Байдън за помощ от 60 млрд. долара - пакет, на който се противопоставя кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп. Украйна изпитва недостиг на артилерия срещу по-добре екипираните сили на Русия и започва да губи стратегически градове по фронтовата линия, отбелязва "Вашингтон поуст".

Въпреки че призовава законодателите да подкрепят мярката за финансиране, Украйна не иска да обиди републиканците, които биха могли да контролират Белия дом през следващите години в зависимост от изхода на изборите през ноември.

"Украинците са много чувствителни към нашата вътрешнополитическа динамика", каза Полякова.

Когато Зеленски пътува до Вашингтон през декември, той положи неимоверни усилия да представи помощта за Украйна като двупартийна кауза.

"Пред него стоеше същото предизвикателство - да мине по ръба, за да не изглежда, че прекалено подкрепя президента Байдън, въпреки че, разбира се, подкрепяше програмата на Байдън за въоръжаване и оборудване на Украйна", каза тя.

Очаква се в изказването си в четвъртък Байдън да призове републиканците от Камарата на представителите да одобрят финансирането за Украйна "възможно най-бързо", заяви служител на Белия дом.

Всяка година първата дама на Америка кани редица личности да се присъединят към нея по време на речта, а президентът често ги споменава, когато изтъква или популяризира определена политика или проблемна област.

Белият дом не е обявил гостите на първата дама за тази година, освен Кейт Кокс - жена от Далас, пътувала извън Тексас, за да направи аборт заради почти пълната забрана на процедурата в щата. Кокс поискала аборт, след като научила, че плодът ѝ има генетично заболяване, което обикновено е фатално, и че продължаването на бременността може да застраши зачеването ѝ в бъдеще.

Миналата година Джил Байдън доведе редица гости, включително украинския посланик в САЩ Оксана Маркарова. Сред другите гости бяха Пол Пелоси, съпруг на бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси (окръг Калифорния), оцелял от Холокоста, баща, загубил дъщеря си от свръхдоза фентанил, и оцелял от рак.

Законодателите също водят гости, а сред тези, които се очаква да присъстват тази година, са родителите на Еван Гершкович, репортер на "Уолстрийт джърнъл", задържан в Русия. Сред другите гости са първият човек, роден чрез ин витро оплождане в САЩ, и семействата на заложници, държани в Ивицата Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

2

Гьорче2

06.03 2024 в 21:41

Пробвах няколко пъти да ти сложа ПЛЮС, но Системата НЕЩЕ! Това е характерно ако има Над 10 Коментара и разшириш, на тия надоле НЕ примеа, а тук само един Коментар, от Телефона Андроид, до Оффнюза Администрацията е коментарът ми.

2099

1

Mateevk

06.03 2024 в 17:27

Ами правлино са постъпили. Байдън иска да си ги закичи двете на ревера, за да спечели изборите, вместо да измисли как САЩ да продължат да подпомагат Украйна. А начини има и то не само на думи.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки