Олексий Резников: Само Антарктида не участва в коалицията на свободния свят

OFFNews 24 май 2022 в 17:21 4332 1

Резников

Снимка УНИАН

Олексий Резников

Украинският министър на отбраната Олексий Резников даде подробности за вчерашната среща на началниците на отбраната във формат, стартирал на 26 април в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия.

"Рамщайн се превръща в истинска коалиция на свободния свят в подкрепа на Украйна. Окуражаващо е, че броят на участващите страни се увеличава, като само Антарктида не е представена сред континентите", написа Резников на страницата си във Facebook.

Резников и колегите му информираха партньорите за ситуацията на фронта и за промените, настъпили след последната среща. По-специално те отбелязаха напредъка в доставката на 155-милиметрова артилерия и очертаха приоритетните нужди на украинските въоръжени сили.

"Ако на първата среща ключовите думи бяха "време" и "преход", този път беше добавена думата "координация". Ще съсредоточим усилията си върху това международната подкрепа да има максимален ефект. Искрено благодарих на много мои колеги, по-специално на моя приятел и голям приятел на Украйна - британския министър на отбраната Бен Уолъс, за помощта, която оказа на страната ни", каза Резников, цитиран от УНИАН.

По време на срещата той заявил, че страните са обявили нови начини за подкрепа на Украйна, които биха могли да "променят правилата на играта" в тази война.

"Очаквам, че на следващата среща през юни ще мога да докладвам на колегите си за резултатите от използването на оръжията, които бяха обсъдени на срещата на 23 май. Така че, наред с други неща, вече получихме потвърждение за укрепването на бреговата ни отбрана. По-специално става дума за пусковите установки и противокорабните ракети Harpoon. Решението е намерено благодарение на съвместните усилия на няколко от нашите страни партньори. Говорихме и за други приятни изненади, които ще укрепят капацитета на украинската армия и ще бъдат неприятни за врага. Но за това по-късно", обеща той.

Резников благодари на полския си колега Мариуш Блашчак, на канадския министър на отбраната Анита Ананд и на датския министър на отбраната Мортен Бедсков. Той изрази благодарност към нидерландския министър Кайси Олонгрен и норвежкия си колега Бьорн Арилд Грам.

"Няма думи, с които да изразим напълно благодарността си към нашите литовски, латвийски и естонски приятели Арвидас Анушаускас, Артис Пабрикс и Кале Лаанет. Украинският народ им е дълбоко признателен. Благодаря на колегите си от Австралия и Франция и се надявам да продължим сътрудничеството си с новите екипи. Благодаря на министър Яна Чернохова от Чешката република и на министър Ярослава Надя от Словакия. Миналата седмица проведохме съдържателен разговор с германския федерален министър Кристин Ламбрехт, по време на който, наред с други неща, бяха обсъдени и противовъздушните бронирани машини Gepard. Благодарен съм за всичко, което Германия е започнала да прави за Украйна", добави министърът.

Резников допълва, че звездното лидерство на САЩ, което вече се изразява в Закона за лизинга и мащаба на помощта, вдъхва особен оптимизъм.

"Всички участници в срещата изразиха непоколебимата си подкрепа за Украйна във войната с Русия и изразиха възхищението си от героизма и професионализма на нашите въоръжени сили и от устойчивостта на целия украински народ. Украйна определено ще победи!", заключи министърът на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови