Олексий Резников: Офанзивата е планирана в няколко направления едновременно, вероятно ще е през април-май

OFFNews 29 март 2023 в 16:00 3858 1

Снимка ВСУ

ВСУ е обучила на Запад значително количество бойци, пристига и техника и се чака команда от политическото и военното ръководство на Украйна за начало на контранастъплението.

Украинската армия може да премине в контранастъпление по-близо към лятото, като ВСУ ще тръгне в атака едновременно в няколко направления, но точното време за начало на офанзивата ще зависи от различни фактори, в това число и прогнозите за времето. Това обяви в сряда министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников.

В интервю за естонската обществена медия ERR Резников беше попитан кога ще могат да се видят танковете Leopard 2 в действие на фронта. Шефът на украинското министерство на отбраната отговори така: „Ще ги видите, когато реши нашият Генерален щаб“.

„То (контранастъплението, б. р.) вече се планира в няколко направления. Зависи кога е най-подходящият момент, как ще решат“, каза Резников.

По вероятно е ВСУ да премине в контранастъпление с наближаването на лятото. Вземането на решени еще зависи и от атмосферните условия. „През пролетта нашата земя е много влажна, може да се използва само верижна техника. Мисля, че ще можем да ги видим през април-май“, обобщи Резников.

През последните дни има разнобой между различни украински източници на тема бъдещото контранаступление и времето за неговото провеждане, което изглежда повече на целенасочена прикриваща или заблуждаваща информационна кампания. На медиите и авторите на информационни канали в Украйна бяха дадени указания за оперативна тишина, тримата оторизирани да говорят за контранастъпление са президентът, военният министър и началникът на генералния щаб. Президентът Володимир Зеленски пък каза, че офанзива може да няма, защото Украйна не разполага с достатъчно техника.

В същото време от Запад пристигат огромни количества техника от различни видове, завръщат се обучени военнослужещи на ВСУ и не би било голяма изненада, ако офанзивата срещу руския агресор започне много по-рано от набелязаните публично от Резников срокове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews