Оланд: Нападението във Франция е терористичен акт

OFFNews 26 юни 2015 в 14:27 5614 1

Нападател, носещ ислямистки флаг, уби един човек и рани двама във фабрика за промишлени газове в Сен Кентен Фалавие близо до град Лион в Източна Франция. Става дума за терористичен акт, заяви френският президент Франсоа Оланд, който направи обръщение към нацията. 

Той прекрати участието си в срещата на върха на ЕС в Брюксел и се отправи обратно във Франция. При нападение в химически завод беше убит един човек, а няколко бяха ранени.

В изявлението си френският президент поясни:

Нападението е извършено с кола, управлявана от един човек, вероятно придружаван от съучастник. С голяма скорост са се врязали в огражденията и се блъснали в сгради с бутилки газ. Няма съмнение, че са възнамерявали да провокират експлозия. Това е терористичен акт.

Около 10 ч. сутринта в завода са се чули взривове. Нападател, който според непотвърдени свидетелства носел ислямистки флаг, е нахлул с автомобил в завода и е предизвикал експлозии. Оланд потвърди информацията, че близо до сградата е открито обезглавено човешко тяло, а двама души са ранени. Не се съобщават подробности за състоянието им, нито дали те са били служители в завода. Известно е, че в него работят около 40 души, които са били евакуирани, съобщава БНР.

Френският президент каза също, че спецслужбите са задържали едно заподозряно лице - около 30-годишен мъж. Според някои медии той е познат на френското разузнаване.Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов замина веднага за мястото на новата драма. Мерките за сигурност в района бяха засилени, но химическият завод на американската фирма "Еър Продуктс" се намира в силно рискова зона и по принцип наблюдението там е завишено. Парижката прокуратура се самосезира по случая.

Френският премиер Манюел Валс нареди засилени мерки за сигурност в "чувствителни обекти" в близост до фабриката за газ. Валс е на официално посещение в Южна Америка, а вътрешният министър Бернар Казньов се е пътува към мястото на инцидента.

Преди близо шест месеца джихадисти извършиха няколко нападения в Париж, при които загинаха 17 души. Вълната от насилие започна със стрелбата в редакцията на сатиричното списание "Шарли ебдо" заради публикации на карикатури с пророка Мохамед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови