Олаф Шолц пред Бундестага: Империализмът на Путин не бива да надделее

Според германския канцлер руският президент не е готов за преговори за справедлив мир

OFFNews 02 март 2023 в 10:57 1961 1

Снимка БТА

Олаф Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц не вярва, че руският президент Владимир Путин е готов да преговаря за "справедлив мир" в Украйна. „Няма нищо, което да предполага това в момента“, заяви Шолц в изявление в Бундестага в четвъртък.

„По-скоро Путин разчита на сплашващи жестове, като спирането на договора START със Съединените щати. Хелмут Шмид говореше за принципа на „балансирана реципрочност“ с оглед на Хелзинкския процес от 70-те години на миналия век – но не може да става въпрос за това, докато Путин заплашва съществуването на Украйна и на фундаментите на европейския мирен ред. "С пистолет, опрян в слепоочието, не може да се преговаря, освен за собственото си предаване".

В Бундестага канцлерът защити доставките на оръжие за Украйна на фона на последните демонстрации в Берлин. „Ние ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, каза Шолц и добави, че този курс намира „широка подкрепа“ в парламента.

"Германия ще продължи да бъде близо до Украйна. Вече е предоставена хуманитарна помощ в размер на милиарди и са доставени редица оръжия. И ние ще разширяваме нашата подкрепа. Киев може да разчита на повече танкове, ракетни установки и артилерийски системи", каза канцлерът. 

От същата трибуна преди една година Шолц говори за повратната точка, каквато е руската атака срещу Украйна. В четвъртък германският лидер се обърна към всички онези, които "се страхуват от ескалация", в частност и към участниците в митинга в Берлин, които се обявиха срещу доставките на оръжие и оправдаха това с искането си за "мир".

„Със скандиранията тук в Берлин „Никога повече война!“ вие не създавате мир,

призовавайки да бъдат спрени всички доставки на оръжие. Защото знаем каква съдба очаква украинците под руска окупация. Любовта към мира не означава подчинение на по-големия съсед“, заяви Шолц.

Не бива руският президент Владимир Путин да бъде насърчаван да продължи агресията си. „Нашият европейски мирен ред е добре защитен. Нашето „никога повече“ означава, че империализмът на Путин не трябва да надделее“, каза още германският канцлер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

02.03 2023 в 14:15

Източните провинции на Германия, бишето ГДР (DDR) са пълна трагедия, голяма част от народонаселението не може да прежали разпадането на лагера, социалистически, алкохолизъм, лумпени от всякъде.
Познавам българи, деца на средна номеклакура от байтошово време, които дълго са живяли в незабравимото ГДР, получили и образование, ако сле два да съм екзактен - получили едно висше в Източен Берлин, и Западен Берлин после им заплатил половината цена на обучение за второ висше, та те последните години се събираха в едно изпаднало заведение в София, на практика мазе, лочеха долнопробна водка и в 24:00 се поздравяваха с химна на Дедерония, някои вече не са между живите...
 
X

Да помогнем на украинските деца!