ОЛАФ разкри злоупотреби за над 30 млн. евро по проекти у нас, трябва да ги връщаме в бюджета на ЕС

377 къщи за гости менте у нас, измами с лозя и залесяване, парите по 11 програми насочени към една фирма

OFFNews 08 юни 2022 в 11:23 8681 3

грозде

Снимка Pixabay

Един от случаите на злоупотреба в България е свързан с опит за пране на пари през осчетоводяване на обработката на лозя

Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) препоръчва на европейския бюджет да бъдат възстановени над 30 милиона евро по проекти в България.

Това сочат данните от годишния доклад за дейността на службата, представен днес, съобщи БТА. 

За миналата година от ОЛАФ са били приключени проверките по 10 случая на съмнения за злоупотреба с европейски средства у нас, като по шест случая са издадени препоръки за по-нататъшни действия. Един от тези случаи е свързан с отглеждането на лозя, като при проверката от ОЛАФ е установено, че част от работниците не са разполагали с трудови договори. Получателят на средствата от ЕС е завишавал цените за извършената работа и е възлагал дейността на подизпълнители срещу по-ниско заплащане. Установено е, че дружество от друга държава от ЕС е участвало в случая в схема, водеща до съмнения за пране на пари. Издадена е препоръка за възстановяване на близо половин милион евро. 

Съобщава се също за предприетите проверки по случаите с къщите за гости у нас, финансирани от европейските земеделски фондове. Издадена е препоръка да се възстановят на европейския бюджет 23 милиона евро за 377 къщи, защото имотите не са били използвани по предназначение - да бъдат предоставени за ползване от туристи срещу наем, вместо за частни нужди.

При друга проверка е било установено, че по програмата за реклама на вина, спиртни напитки и млечни изделия местно производство в България са били допуснати нередности, като средствата по всичките 11 програми са били насочени към едно дружество със седалище в Гърция. Допълва се, че отпуснатите заеми от ЕС не са били възстановени от получателите на сумите. Отчита се, че цените по проектите са били завишени, а в някои случаи дължимите суми не са били разплатени на изпълнителите. ОЛАФ препоръчва да се възстанови цялата отпусната от ЕС сума по тези проекти - общо седем милиона евро.

От ОЛАФ е било установено още, че в проект за залесяване у нас са били включени земи, на които не може да има насаждения. Същевременно при наблюдение в продължение на пет години е било отчетено, че за тези земи се начисляват суми за обработка, без да има признаци за действително извършена дейност. От европейската служба са препоръчали да бъде възстановена цялата осигурена сума - 180 хиляди евро, както и срещу заподозрените да бъде заведено дело.

Допълва се, че от общо 85 случая, предадени от ОЛАФ на Евраопейската прокуратура, 13 са свързани с България.

ОЛАФ препоръчва на европейския бюджет да бъдат възстановени общо над половин милиард евро по проекти във всички страни от ЕС. Основните случаи на засечени измами са били свързани с мнимо залесяване, митнически злоупотреби, незаконни дейности с отпадъци. Съобщава се, че са били пресечени опити за измама на стойност 16 милиарда евро за осигуряване на ваксини против ковид, като целта на извършителите е била да получат предварителните плащания от държавите от ЕС, а след това да не изпълнят сключените договори за доставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

08.06 2022 в 14:32

Значи имаме 377 къщи за гости имаме и гости-украинци.
Всичко е точно!!!Връщаме 30 млн и с помощите за украинците нот ЕС си ги възстановяваме, а хората ще си имат домове и ще птиемат други гости. :–)

10935

2

borisboris

08.06 2022 в 12:59

Честито!
Герберска икономика в действие.

8053

1

DARTH VADER

08.06 2022 в 12:15

ОЛАФ ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА...
ТУК ТРЯБВА ОФАК ДА РАБОТИ...;))
 
X

Да помогнем на украинските деца!