Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Около 200 грузински НПО отказват да спазват закона за ''чуждото влияние''

Вчера законът бе окончателно приет, а президентското вето - преодоляно

OFFNews 29 май 2024 в 15:14 1421 0

Протест срещу закона в грузинската столица Тблиси

Снимка Getty Images

Протест срещу закона в грузинската столица Тблиси

Близо 200 грузински неправителствени организации категорично отказват да спазват т.нар. закон за "чуждото влияние", предаде Франс прес.

Въпреки масовите протести в страната законът бе приет вчера в грузинския парламент отново, след като президентът му наложи вето, по инициатива на управляващата партия "Грузинска мечта".

"Руският закон няма да работи в нашата страна и ще остане празен лист хартия, който никой няма да спазва", пишат в съвместно изявление неправителствените организации.

Прозападната опозиция в Грузия твърди, че законът копира руското законодателство, макар и да е направен по американски модел от началото на Втората световна война. Причината за твърдението, е че през 2013 г. Путин подписа сходен закон.

Грузинската опозиция се опасява, че този закон ще бъде използван за потискане на всяко противопоставяне на режима, какъвто е случаят в Русия.

Междувременно "Грузинска мечта" обяви, че нов проектозакон ще ограничи правата на еднополовите двойки, ще забрани смяната на пола и браковете, които не са „съюз между генетичен мъж и генетична жена“. Управляващата партия предлага и забрана на публични събирания, които "популяризират еднополовите семейни или интимни отношения", което на практика ще забрани провеждането на прайдове.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II