Охранителят, дорисувал очите на прочута картина, ще ходи на психиатър и ще работи за обществото

OFFNews 29 август 2022 в 10:48 1961 0

картина

Снимка THE ART NEWSPAPER RUSSIA

Картината "Три фигури" на Анна Лепорская

Верхо-Исецкият районен съд в Екатеринбург осъди 64-годишния охранител на Центъра "Елцин" Александър Василиев. През декември 2021 г. той дорисува очи на абстрактните фигури в картината "Три фигури" на Анна Лепорская, ученичка на Казимир Малевич.

Съдът призна Василиев за виновен за вандализъм и го осъжда на 180 часа труд и задължително лечение при психиатър, съобщи Би Би Си.

Защитата ще обжалва, обяви адвокат Алексей Бушмаков. По-рано подсъдимият се признава за виновен и заявил, че е превел 5000 рубли във фонда за подпомагане на Третяковската галерия, която притежава картината. Защитата поиска прекратяване на наказателното дело, но адвокатите на Третяковската галерия не подкрепиха искането.

В крайна сметка картината е реставрирана, като Третяковската галерия оценява разходите за възстановяването ѝ на 250 000 рубли.

Защо няма очи, няма уста, няма красота

Василиев е ветеран от Афганистан и Чечения. Приключил е службата си в армията през 1995 г., след като е получил контузия, и сега има трета група инвалидност.

По думите на мъжа инцидентът е станал в първия му работен ден в Центъра "Елцин", където познати от организацията на ветераните му помогнали да си намери работа.

Казва, че е нарисувал очите на картината на Анна Лепорская по молба на децата, като е объркал платното с детска рисунка.

"Виждам деца на 16-17 г. да стоят наоколо и да обсъждат защо нямат очи, уста, красота! В компанията имаше няколко момичета и те ми казаха: "Нарисувай очи, ти работиш тук." Попитах ги: "Това ли искате?" Те казаха: "Да." Дадоха ми химикалка. Нарисувах очи. Мислех, че това са просто детски рисунки!", разказва Александър Василиев пред E1.ru.

Непосредствено след инцидента охранителят е уволнен.

Първоначално полицията отказва да образува наказателно дело, като преценява, че "картината не е загубила качествата си", но след жалба от Министерството на културата до Главната прокуратура е образувано дело за вандализъм.

В съда е представен видеозапис на случилото се, заснет от охранителна камера. Децата, за които говори бившият охранител, не се виждат в него.

Според съпругата на Василиев, с която разговарят журналисти от E1.ru, заради мозъчното сътресение мъжът понякога е "наивен като дете", въпреки че "в ежедневието си е напълно нормален човек".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!