Третяковската галерия отказа споразумение с пенсионер, 'довършил' картина

OFFNews Последна промяна на 19 август 2022 в 15:55 2695 1

галерия

Снимка The Art Newspaper Russia

Картината.

Съдът на Верх-Исецки район в Екатеринбург започва наказателно производство срещу Александър Василиев, бивш охранител в Центъра "Елцин", който довършва рисуването на очи върху картина на Анна Лепорская, ученичка на Казимир Малевич.

Третяковската галерия настоява да заведе дело срещу пенсионера, въпреки че щетите са покрити от застраховката, съобщава "Медиазона".

Зелфира Трегулова, генерален директор на Третяковската галерия - собственик на картината, отговаря на искане на защитата за помирение на страните, като заявява, че "не смята за възможно да се обърне към съдията" с молба за прекратяване на делото, "като се имат предвид обстоятелствата по наказателното дело", "щетите, нанесени на картината", и "високия обществен интерес".

Междувременно реставраторът на Третяковската галерия предварително е установил, че творбата може да бъде възстановена без никакви повреди.

В обвинението се посочва, че Василиев, "пренебрегвайки приетите правила за поведение в обществото" и "противопоставяйки се на обществения интерес", е увредил частично картината. В същото време психиатричната експертиза постановява, че поради диагнозата "непсихотично разстройство с леко когнитивно нарушение" мъжът не е могъл да осъзнава напълно какво върши.

Василиев е 64-годишен чеченски ветеран с увреждания и диагностицирано психично разстройство. Работи като охранител в Центъра "Елцин", където е представена изложбата "Светът като непредсказуем. Раждането на новото изкуство". Според Василев картините му направили лошо впечатление, затова, когато тийнейджъри, посетители на изложбата, го помолили да довърши рисуването на очите на творбата "Три фигури", той се съгласил.

По-късно Василиев съжалява за стореното, като обяснява, че е объркал творбата с детска рисунка.

"Мислех, че това е детска рисунка, но очите не бяха завършени, затова реших да ги оправя", цитира думите му "Медиазона".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-4576

1

евроатлантик

19.08 2022 в 16:12

Без конкретна връзка със случая /свързващата нишка е само Третяковската галерия /ще цитирам куплет от безсмъртната балада на Костя Беляев /самият той е евреин/ "Кругом одни евреи!":
... В Третяковке стары жид, молодому говорит:
"Смотри "Трех богатирей", тот кто в центре, он еврей!".
* Р-то се произнася както го прави о.з. министър Лорер, казвайки: "Р-то произнасям така, защото съм евреин." Както казва Костя Беляев: "Кругом одни евреи!".