Официално удължиха ограниченията за руски граждани в ЕС

Все още не се знае дали икономическите санкции ще продължат след юли

OFFNews 14 март 2015 в 13:52 4480 5

Решението на ЕС за продължаване до 15 септември на санкциите срещу руски граждани и компании заради ситуацията в Източна Украйна и Крим днес официално влезе в сила.

Решението е публикувано в Официалния вестник на ЕС. То беше прието на 29 януари от министрите на външните работи на ЕС във връзка с изострянето на конфликта в Украйна и артилерийския обстрел в Мариупол. Формалните процедури за продължаване на този срок приключиха в петък, 13 март, с официално решение на Съвета на Европа.

В момента в списъка със санкции са включени 150 граждани на Русия и Украйна - политици, бизнесмени, служители на силовите ведомства, членове на местни администрации и културни дейци, включително от Крим и Севастопол. На тях им е забранено да влизат на територията на ЕС, а банковите им сметки в европейски банки се замразяват.

Решението на Европейския съюз за продължаване до 15 септември на срока на действие на санкциите срещу граждани и компании от Русия заради ситуацията в Донбас и Крим влезе в сила официално от днес.

От пресслужбата на Съвета на Европа отбелязаха, че ограничителните мерки са предприети срещу юридически и физически лица, които са действали против суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна.

След като в петък стана ясно решението на Съвета на Европа служител на Европейския съюз, пожелал анонимност, коментира, че е малко вероятно лидерите на ЕС да удължат икономическите санкции срещу Русия по време на срещата си на върха следващата седмица, напомни БГНЕС.

Членките на блока са раздвоени по отношение на удължаването на периода на настоящите санкции срещу банковата и петролната индустрия и въвеждането на нови, най-вече в опит да се даде шанс на крехкия мир между воюващите страни в Украйна, договорен на срещата в Минск миналия месец.

"Не смятам, че има единодушие по въпроса за удължаването на икономическите санкции", заяви анонимният служител на ЕС.

Европейските лидери трябва да решат до юли дали да удължават санкциите. Тогава изтича срока на сегашните ограничения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови