Одеса детронира официално Екатерина II, с нея си отива и Суворов

Градските съветници подкрепиха премахването на паметника на императрицата и на генералисимуса

OFFNews Последна промяна на 24 ноември 2022 в 18:27 4670 7

паметник
Паметникът "Основателите на Одеса".

Изпълнителният комитет (градският съвет, б. р.) на Одеса подкрепя демонтирането и преместването на паметника "Основателите на Одеса", чиято централна фигура е статуята на императрица Екатерина II.

Според пресслужбата на кметството съответното решение е било взето днес, 24 ноември.

"На заседание на изпълнителния комитет на Одеския градски съвет членовете на изпълнителния комитет подкрепиха проект за решение за демонтиране и преместване на паметника "Основатели на Одеса"", се казва в съобщението.

Според "Суспилне Одес" решението е взето единодушно. Освен това местните власти са гласували и за демонтиране на паметника на руския пълководец Александър Суворов в града.

Според заместник-кмета на Одеса Олег Бриндак въпросът за разрушаването на паметника на Екатерина II ще бъде окончателно решен на 30 ноември на сесията на Градския съвет. На мястото на руската императрица може да се възстанови фонтанът, който се е намирал на мястото преди да бъде издигнат паметникът.

През последните месеци общественият дебат доколко уместно е да има паметник на Екатерина II в центъра на Одеса се засили. През октомври беше проведена електронна анкета за съдбата на паметника. Най-много одесчани гласуваха за демонтаж на скулптурата на императрицата.

От кметството съобщиха, че окончателното решение за съдбата на паметника "Основателите на Одеса" ще бъде взето от градския съвет.

Преди това неизвестни лица многократно заливаха забележителността с червена боя. В близост до пиедестала се провеждат и акции с искане за разрушаването му. На 6 ноември около статуята на Екатерина Велика бе поставена ограда.

История на паметника "Основателите на Одеса

През 2007 г. бе реставриран Екатерининският площад в Одеса. Там бе поставен паметникът "Основателите на Одеса", който е копие на демонтирания от болшевиките през 1925 г. монумент.

Това е композиция, чиято централна фигура е руската императрица Екатерина II. Тя е заобиколена от сателити (малки статуи) - Григорий Потьомкин, Платон Зубов, Йосиф Дерибас и Франц дьо Волан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-75

7

Krasimir T.Georgiev

25.11 2022 в 19:25

Кримските татари са наследници на "Златната орда", не са турци, а монголите на Чингис хан. Но те също са завладели Крим от тогавашното местно население, не знам какво е то, може би прабългари?
По времето на Екатерина Велика(чистокръвна германка) Русия завладява тези земи и ги кръщава Новорусия.
Значи, въртят се завоевания от едни, втори, трети, последният винаги има право.
Ние българите сме в абсолютно същото положение!

-7366

6

евроатлантик

25.11 2022 в 11:36

През 1925 г. го съборили болшевиките, днес укронацитата. Историята винаги се повтаря като пародия. Фактът, че Екатерина е отвоювала Крим от турците и е създала Одеса не се променя.
Те, и краварите събориха паметника на Колумб. Америка сигурно е открита от сър Франсис Дрейк?!

12695

5

deyan_h

24.11 2022 в 23:28

Ах... Нима се притесняват да погледнат Дукът... от люка...))))

15868

4

поп Дръвчо

24.11 2022 в 21:58

На вторични, за претопяване! Огънят пречиства.

920

3

Джендо Джедев

24.11 2022 в 19:41

Могат да го претопят и да пратят на Путя за кръстчета върху паметните плочи на рашисткия леш. Oh, wait, те орките си изгарят лешовете по сметищата. "Своих не бросаем!". :D

-5323

2

Бай Пешо от Перни 6

24.11 2022 в 19:09

Да те само Хитлер и псето Бандера почитат, нищо необичайно от нацисти.

-75

1

Krasimir T.Georgiev

24.11 2022 в 18:40

Не само демонтиран, а натрошен и хвърлен в морето, за да не се възстанови никога.