Очи в очи Илън Мъск обясни на Риши Сунак, че изкуственият интелект ще сложи край на нуждата от човешки труд

OFFNews 03 ноември 2023 в 13:02 18900 8

Мъск

Снимка PA MEDIA

Разговорът между двамата - Риши Сунак и Илон Мъск, които са влюбени в технологиите.

Технологичният милиардер Илон Мъск прогнозира, че изкуственият интелект в крайна сметка ще доведе до това никой да не работи.

Той говори "очи в очи" с британския премиер Риши Сунак в края на срещата на върха за изкуствения интелект тази седмица, съобщи Би Би Си.

50-минутният разговор включваше прогнозата на Мъск, че технологията ще направи платения труд излишен. Той предупреди за хуманоидни роботи, които "могат да ви преследват навсякъде".

Двамата обсъдиха как Лондон е водещ център за индустрията на изкуствения интелект и как технологията може да промени обучението. Но разговорът претърпя и няколко по-мрачни обрата, като Сунак призна за тревогата на хората от изместването им от работните места и двамата се съгласиха, че е необходим "съдия", който да следи за суперкомпютрите на бъдещето.

Технологичният инвеститор и изобретател Мъск е вложил пари във фирми, занимаващи се с изкуствен интелект, и е използвал технологията в автомобилите си Tesla без шофьор, но е изразил опасенията си, че технологиите могат да са заплаха за обществото и самото човешко съществуване.

Не всеки ден се случва министър-председателят на дадена страна да интервюира бизнесмен по този начин, но Риши Сунак изглеждаше щастлив да бъде домакин на своя известен гост. Това не е изненадващо - той е живял в Калифорния, където се намира Силициевата долина, и страстта му към технологиите е известна, коментира Би Би Си.

В толкова голяма зала Мъск трудно се чуваше и мърмореше при сложните си разсъждения за бъдещето, но се въздържаше от всякакви нестандартни забележки, които можеха да смутят Даунинг стрийт. Събитието се проведе пред гости от технологичния бранш в пищна зала в Ланкастър Хаус в центъра на Лондон. Необичайно за събитие, в което участва министър-председателят, телевизионните камери не бяха допуснати, но за сметка на това Даунинг стрийт пусна свои собствени кадри.

На някои репортери беше разрешено да наблюдават, но им беше казано, че не могат да задават въпроси.

Двамата обсъдиха потенциалните ползи от изкуствения интелект, като Мъск заяви: "Един от моите синове има проблеми с приятелите и един приятел с изкуствен интелект би бил чудесен за него."

Имаше съгласие и за възможностите, които ИИ предоставя за обучението на младите хора, като Илон Мъск заяви, че той може да бъде "най-добрият и най-търпеливият учител".

Но беше отправено и предупреждение за потенциалното разрушително въздействие, което може да има върху традиционните работни места.

"Тук виждаме най-разрушителната сила в историята. Ще дойде момент, в който няма да има нужда от работа - можете да имате работа, ако искате, за лично удоволствие, но ИИ ще върши всичко. Това е и добро, и лошо - едно от предизвикателствата в бъдеще ще е как да намерим смисъл за живота си", посочи Мъск.

На фона на цялото философстване нямаше почти никакви нови съобщения за това как технологията ще бъде използвана и регулирана в Обединеното кралство - освен обещанието на премиера, че ИИ може да се използва за подобряване на сайта на правителството.

Илон Мъск беше един от звездните гости на срещата на върха тази седмица, но за кратко изглеждаше, че събитието с Риши Сунак може да остане малко в сянка. Часове преди началото на срещата Мъск се включи в собствения си X, известен преди като Twitter, за да се изкаже по адрес на срещата на върха.

Докато Сунак даваше заключителната си пресконференция в Блетчли Парк, Мъск сподели карикатура, пародираща "Срещата на върха за безопасност на изкуствения интелект". На нея бяха изобразени Обединеното кралство, Европейския съюз, Китай и САЩ, с мехурчета за реч, на които пишеше: "Заявяваме, че ИИ притежава потенциално катастрофален риск за човечеството" - докато на техните мисловни мехурчета пишеше: "И нямам търпение да го разработя".

Но в крайна сметка двамата изглеждаха спокойни заедно, а Сунак беше в стихията си - може би дори леко поразен от противоречивия милиардер, когото нарече "брилянтен новатор и технолог".

От евтините седалки зад високопоставените гости от света на технологиите беше трудно да се определи кой от тази двойка беше истински силният. Дали Сунак, докато задаваше въпроси на известния технологичен милиардер? Или пък Мъск, който говореше в по-голямата част?

Така или иначе, и двамата мъже се надяват да имат думата във всичко, което бъдещето на изкуствения интелект ни е подготвило, коментира в заключение Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

9

alcom4

05.11 2023 в 07:17

Ще има голям напредък в областта на изкуствения интелект / И И/.Това е ясно.Как ще се използва този интелект е друг въпрос.Но че ще зависим все повече от него за в бъдеще ..то е ясно .

625

8

1215

04.11 2023 в 10:58

Просто Мъск е един арогантен,лишен от емпатия и много кадърен в определени области екземпляр.

625

7

1215

04.11 2023 в 10:57

Предполагам ,някои от пишеште тук помнят 50 и 60 -те години,когато се пишеха масово глупости как бъдещето е на роботите и тн и тн.Беше масова психоза обхванала целия свят.И какво стана?Войните продължават,беднотията се шири.Простотията и тя не им отстъпва,а роботите никакви ги няма.

-1395

6

Гьорче2

03.11 2023 в 14:53

Това само показва какъв измамник, самозванец и лаик е този уж високотехнологичен гуру. А до тоя Vitorio, за да ии започне да взема човешки работи точно висококвалифицираните специалисти са нужни за да го направляват и контролират, просто стандартът на всички ще се вдигне, 3 дневна работна седмица с тройно повече заплащане!

400

4

демотиватор

03.11 2023 в 14:36

"Нуждата от труд" е част от човешката природа, откак свят светува, и е източник на удоволствие и удовлетворение (за повечето, все още), не само на пари.

3251

3

динозавър

03.11 2023 в 13:55

Илон Мъск обясни, че заради изкуствения интелект той ще стане излишен.

8769

2

flatko

03.11 2023 в 13:36

Споко, Vitorio, AI е още доста далеч от писане на код без помощ от специалист. По-скоро роботи ще заменят ниско-квалифицирания физически труд, а хора като теб ще останат безработни, когато generative text замести троловете.

-295

1

Vitorio

03.11 2023 в 13:09

Единственото успокоително е, че най интелектуалните, престижни и високо платени професии, първи ще бъдат ударени, като най първи ще станат излишни програмистите и после по обратен ред!
Накрая ще се окаже че някой професии уж със "затихващи" функции, като енергетици ще имат най дълъг професионален живот,(БигБрадър има нужда от ток)!
Въпросът е какво да се прави с непотребните хора и техният въглероден отпечатък?!?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!