Облаци като вълни, които се разбиват в хоризонта: Зашеметяващо явление заснето в САЩ

OFFNews 09 декември 2022 в 12:41 3971 1

Облаци

Снимка Рейчъл Гордън

Облаци

Рядко наблюдавано явление на небето заснеха в американския щат Уайоминг. То представлява облачна формация, която се "разбива" на хоризонта като океански прибой. Във вторник тя се е виждала над планината Бигхорн, заснела го Рейчъл Гордън.

"Това беше нещо специално и веднага разбрах, че трябва да го заснема", казва местната жителка, цитирана от Би Би Си.

Тази образувания, известни като Облаци на Келвин-Хелмхолц, се образуват, когато по-бърза въздушна струя се движи над издигащия се отдолу въздух.

Мат Тейлър от Би Би Си Weather казва, че снимките са един от най-зашеметяващите и епични примери за Облаци на Келвин-Хелмхолц, които някога е виждал. "Част от красотата на Облаците на Келвин-Хелмхолц е, че те наистина показват плавността на атмосферата - казва той. - Подобно на вълните в океана, атмосферата се движи и реагира на заобикалящата я среда. Въздухът на практика се издига и преобръща върху себе си."

Образуването на облаците е кръстено на учените лорд Келвин и Херман фон Хелмхолц, които изучават физиката на това явление.

Базираното в Обединеното кралство Дружество за оценка на облаците описва подобни образувания като перлата в короната в колекциите на много наблюдатели на облаци.

Те се разглеждат като възможно вдъхновение за картината на Ван Гог "Звездна нощ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови