Обичат Путин, мразят САЩ: що е то?

Клаус-Дитер Франкенбергер - DW 01 септември 2016 в 20:24 8330 4

Те отхвърлят ЕС, НАТО, САЩ и, разбира се, ТТИП, но са във възторг от Путин и неговите завоевания - две германски партии неочаквано се оказват в братска прегръдка. Нищо, че едната е крайно лява, а другата - крайно дясна.

Крайностите винаги имат допирни точки - тази констатация се потвърждава отново и отново. Така например около изборите в няколко германски провинции Лявата партия и „Алтернатива за Германия” се оказаха в ситуация на интензивен обмен: избиратели на Лявата партия вкупом смениха лагера и се записаха при националистите от "Алтернатива за Германия".

Това не е никаква изненада. Двете партии и техните привърженици мислят едно и също по редица въпроси: те отхвърлят ЕС, НАТО, САЩ и, разбира се, ТТИП - американския проект за „поробването” на Европа.

В същото време и едните, и другите са във възторг от руския президент. Цели 31 процента от клиентелата на Лявата партия и 30 на сто от привържениците на "Алтернативата" вярват на Путин повече, отколкото на германската канцлерка. Войните, които той води в Украйна и в Сирия, както и позите му на силен мъжага, сякаш изобщо не смущават тези хора, напротив - привличат ги. Тъкмо тези хора формират общностите, където руската антизападна пропаганда намира благодатна почва.

В сравнение с Лявата партия и „Алтернатива за Германия”, ентусиазмът по Путин у привържениците на традиционните партии е нищожен. Последователите на тези партии нямат доверие в руския президент. Официалната германска политика също не бива да насърчава такова доверие.

Клаус-Дитер Франкенбергер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

Дойче веле

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  12691

  4

  Емил Станоев

  02.09 2016 в 10:35

  Цитат :: разбира се, ТТИП,:: Та кой нормален човек от ЕС иска това споразумение ?? И понеже никой не го иска то отива в историята ,Сащ ще трябва да измислят друго.

  10377

  1

  bloodymary

  01.09 2016 в 22:42

  Очевидно нашенския чугунореат не е само нашенски патент. Атака и бсп имат същите допирни точки.
  Но ние можем да козим с генерал от натовска авиация - виден радетел за осакатяване на хардуера чрез обвързването му с несъвместими с атлантическия пакт системи. Къде са тръгнали те?

   
  X

  Сърбия - приятел или враг