Обесиха чучело на Ердоган в Стокхолм, Анкара привика посланика на Швеция в МВнР

OFFNews 12 януари 2023 в 20:16 5001 6

Снимка Twitter / Rojavakommittéerna

Акцията на кюрдските активисти усложнява допълнително трудните отношения между Стокхолм и Анкара.

Чучело, изобразяващо турския президент Реджеп Таип Ердоган, беше провесена с краката нагоре от кюрдски активисти пред кметството на Стокхолм в четвъртък сутринта. Анкара реагира много остро на пърформанса, като обвини Швеция, че не приема тероризма сериозно, щом кукла, изобразяваща президента на Турция може да бъде обесена през кметството на шведската столица. Посланикът на Швеция в Турция беше извикан заради случая спешно във МВнР на Турция, съобщи Dagens Nyheter.

Външният министър Тобиас Билстрьом осъди категорично посегателството срещу личността на турския президент, което в момент, когато Стокхолм очаква от Турция да ратифицира влизането на страната в НАТО. 

Анкара официално обвини в Швеция в нарушаване на поетите ангажименти да се бори с тероризма и да не допуска акции срещу Турция на своя територия.

Акцията е извършена от Комитетите от Рожава (по името на гр. Рожава в Сирия) -  "мрежа за солидарност и единодействие с революционното движение в цял Кюрдистан". Турските медии ги определят като привърженици на ПКК. Организацията качи видео от обесването на Ердоган в профила си в туитър, заедно с текст: "Историята показва как често свършват диктаторите, така че за доброто на всички, Ердоган: - Сега рискувай и подай оставка, за да не се окажеш с главата надолу на площад Таксим!"

Възможно е "обесването" да е провокация, която цели ядоса Турция и да спре влизането на Швеция в НАТО. В текста към споделеното видео от Комитетите на Рожава пишат още: "Казваме не на НАТО! Никакъв съюз с фашистите!".

Говорителят на Ердоган Фахретин Алтун написа в Туитър по повод акта на обида към турския държавен глава, че "това е доказателство, че шведските власти не са предприели необходимите стъпки срещу тероризма, както твърдяха напоследък". Той допълни също така, че Швеция трябва да спази обещанията си, за да се присъедини към НАТО.

Посланикът на Швеция беше извикан на среща в турското министерство в четвъртък следобед. От пресслужбата на външния минитсър на Швеция уточниха, че срещата се е състояла, но не дадоха подробности какво точно е казала турската страна по време на тази среща.

Междувременно шведското правителство отхвърли искането на Турция за екстрадиция на четирима турски граждани. Мъжете са в списъците, на хора, за които президентът Ердоган и Турция искат да бъдат екстрадирани. Мъжете са на възраст между 26 и 68 години и според Турция имат връзки с движението на Гюлен, което страната смята за терористична организация.

Обвиненията срещу четиримата включват всичко - от членство във въоръжена терористична организация и шпионаж до опит за извършване на преврат срещу правителството. Президентът Реджеп Тайип Ердоган посочи движението на Гюлен като отговорно за неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

6

Джендо Джедев

12.01 2023 в 22:43

Винкел,

Това в някоя пернишка кръчма ли го чу? Прилича на там дочуто... :D

-5840

5

Е ако не купувахме руски газ, ама нали пак купуваме руски от Турция.

345

4

Джендо Джедев

12.01 2023 в 22:27

Винкел,

То според предсказанията на такива ракиени експерти като тебе щяхме да мръзнем тая зима, ама... :D

-5840

3

Швеция и Финландия няма да са в НАТО. Язък, че се репчиха.

22548

2

dolivo

12.01 2023 в 21:11

Путин и Ердоган са лика прилика

Фанатизма им подобен

Възрастта

Облика лекичко така

Спортните заслуги в миналото

Корупцията като апаратчици

Само единия е КГБ, другия не

10298

1

AntiZ

12.01 2023 в 20:35

И на тоя тиранин дните му са преброени! Що народ затри, напълни занданите с несъгласни с диктатурата му. Право са му казали да внимава в картинката за да не види светът с главата надолу!