"Обамагейт" раздразни и Китай

OFFNews 01 ноември 2013 в 09:06 2658 3

Реклама на Обама в Шанхай
Реклама на Обама в Шанхай

Дипломатическите отношения между САЩ и Китай са поставени на изпитание, след като стана ясно, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е подслушвала и дипломати от Азия.

Китай поиска от САЩ разяснения относно разразилият се скандал с подслушванията, китайски държавни медии призоваха за изтегляне на американските агенти от страната, предаде АФП.

По-рано вестник „Сидней Морнинг Хералд”, позовавайки се на разгласените от бившия разузнавач Едуард Сноудън разкрития, съобщи, че Вашингтон чрез дипломатическите си представителства провежда разузнавателна дейност в азиатските държави. Шпионската дейност в Източна Азия е била фокусирана върху Китай, като сред основните ѝ центрове са били посолството в Пекин и консулствата на САЩ в Шанхай, Чънду и Съчуан.

Говорител на китайското външно министерство посочи, че Пекин е „сериозно загрижен” от тези съобщения. 

На фона на разразилия се скандал с подслушването на европейски лидери, американският държавен секретар Джон Кери заяви, че в някои случаи разузнавателните служби са отишли твърде далеч

"Уверявам ви, в хода на този процес не са нарушавани правата на невинни хора, но има усилия за опити за събиране на информация", каза Кери чрез видеовръзка на конференция в Лондон. Той добави: "Да, в някои случаи се е стигало твърде далеч."

Междувременно стана ясно, че президентът на САЩ Барак Обама разпореди на АНС да не подслушва телефонните разговори в централите на Международния валутен фонд и Световната банка.

Заповедта е част от усилията на Белия дом да демонстрира воля да намали поне отчасти шпионажа след разкритията на Едуард Сноудън. Специална комисия в Сената подкрепи законопроект, който въвежда ограничения върху програмата за електронно следене.

За да има право да подслушва, Агенцията вече ще трябва да иска разрешение от специално назначен за целта инспектор. Предвижда се присъда до 10 години затвор за непозволено наблюдение и шпиониране.

Очаква се текстът да бъде внесен за разглеждане от целия Сенат в най-кратки срокове.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!