Обама произнася прощалната си реч от Чикаго

OFFNews Последна промяна на 10 януари 2017 в 15:53 5086 6

Американският президент Барак Обама ще произнесе прощалната си реч тази вечер (4.00 часа българско време). 

Той ще произнесе речта в Чикаго, а не от Белия дом, както се случва по традиция. 

Обама обяви преди дни, че има специално отношение към Чикаго, защото там е започнала политическата му кариера, там се е запознал със съпругата си Мишел и там са родени двете им дъщери. 

Традицията за произнасяне на прощална реч в края на мандата на президента на САЩ е въведена от първия президент на страната Джордж Вашингтон.

Прощалната реч обаче се превръща в официално в традиция за президентите на САЩ едва с телевизионното сбогуване на Хари Труман от Белия дом на 15 януари 1953 г. Оттогава всеки президент, без Джон Кенеди, е произнасял такава реч.

В прощалните си речи президентите обикновено правят преглед на постиженията си в рамките на мандата и отбелязват някои политически проблеми пред страната.

Обама вече обяви, че ще засегне в речта си научените по време на управлението уроци. Очаква се в речта си настоящият президент да отправи и предупреждения за политиките на приемника си Доналд Тръмп, което не е неочаквано, особено като се има предвид, че Тръмп вече обеща да анулира голяма част от реформите на Обама - здравната му реформа, имиграционната политика и редица регулации за опазване на околната среда. 

Единственият друг президент, който не е изнесъл прощалната си реч от Белия дом, е Джордж Буш баща, който се сбогува с нацията от военната академия Уест пойнт на 5 януари 1993 г. Буш посочи в речта си, че най-важната роля на президента е тази на главнокомандващ и затова е избрал това място.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

38251

6

Denis Rizanov

10.01 2017 в 20:51

Прекрасно разбирам намека ти, Професоре, но идеята е да представя виждането за качествен тролинг на о-бамата от гледна точка на тукашните козяци и сороститотки (с У). В смисъл - "Ше видиш Аляска на мук" Като изплезване на език към Владимир Владимирович. Зер договорът за концесия на Аляска изтече през далечната 1957г.
Колкото до Детройт, мислиш ли че му стиска?

38251

1

Denis Rizanov

10.01 2017 в 16:18

Па добре. Чикаго.
Иначе ако искаше да потроли Путин да беше отишъл да я произнася в Аляска.