Обама произнася прощалната си реч от Чикаго

Последна промяна на 10 януари 2017 в 15:53 4483 6

Американският президент Барак Обама ще произнесе прощалната си реч тази вечер (4.00 часа българско време). 

Той ще произнесе речта в Чикаго, а не от Белия дом, както се случва по традиция. 

Обама обяви преди дни, че има специално отношение към Чикаго, защото там е започнала политическата му кариера, там се е запознал със съпругата си Мишел и там са родени двете им дъщери. 

Традицията за произнасяне на прощална реч в края на мандата на президента на САЩ е въведена от първия президент на страната Джордж Вашингтон.

Прощалната реч обаче се превръща в официално в традиция за президентите на САЩ едва с телевизионното сбогуване на Хари Труман от Белия дом на 15 януари 1953 г. Оттогава всеки президент, без Джон Кенеди, е произнасял такава реч.

В прощалните си речи президентите обикновено правят преглед на постиженията си в рамките на мандата и отбелязват някои политически проблеми пред страната.

Обама вече обяви, че ще засегне в речта си научените по време на управлението уроци. Очаква се в речта си настоящият президент да отправи и предупреждения за политиките на приемника си Доналд Тръмп, което не е неочаквано, особено като се има предвид, че Тръмп вече обеща да анулира голяма част от реформите на Обама - здравната му реформа, имиграционната политика и редица регулации за опазване на околната среда. 

Единственият друг президент, който не е изнесъл прощалната си реч от Белия дом, е Джордж Буш баща, който се сбогува с нацията от военната академия Уест пойнт на 5 януари 1993 г. Буш посочи в речта си, че най-важната роля на президента е тази на главнокомандващ и затова е избрал това място.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

84483

8

Прав си Денис, въпреки че в Детройт от 2 000 000 човека население вече са останали само 800 000, и то предимно негри, и по улиците има графити "Обонго-президент!" останали още от предишните избори.

Съмнявам се обаче скоро другарят Хюсеинович да стъпи в Детройт. Там най-вероятно неговите сънародници афроамериканци може да се опитат да го линчуват. По входните артерии на града вече има предупреждения "Влизането в Детройт е на собствен риск!". Не се шегувам, който иска може да провери.

-7146

7

стринка минка

10.01 2017 в 21:18

Това сайта на расисти и путлеровци ли е бе?

31688

6

Denis Rizanov

10.01 2017 в 20:51

Прекрасно разбирам намека ти, Професоре, но идеята е да представя виждането за качествен тролинг на о-бамата от гледна точка на тукашните козяци и сороститотки (с У). В смисъл - "Ше видиш Аляска на мук" Като изплезване на език към Владимир Владимирович. Зер договорът за концесия на Аляска изтече през далечната 1957г.
Колкото до Детройт, мислиш ли че му стиска?

84483

5

Денис, не в Аляска, ами в Детройт е най-подходящото място за подобна реч на негър - провален политик, марионетка на глобалистката шайка.

84483

3

Провалени 8 години, гаф след гаф, провал във вътрешната политика, провал във външната политика, провал в икономическата политика, провал след провал - безславен край на едно безславно президентстване.

31688

1

Denis Rizanov

10.01 2017 в 16:18

Па добре. Чикаго.
Иначе ако искаше да потроли Путин да беше отишъл да я произнася в Аляска.