Новоназначеният шеф на Пентагона: Всички войни трябва да приключат

OFFNews Последна промяна на 14 ноември 2020 в 21:44 4512 0

Снимка БТА/AP

Новоназначеният министър на отбраната на САЩ Кристофър Милър даде знак, че може да ускори изтеглянето на американските войски от Афганистан и Близкия Изток, предаде БГНЕС. 

"Време е да се приберем у дома. Всички войни трябва да приключат", заяви в първото си послание до американските въоръжени сили Милър, назначен за изпълняващ длъжността министър на отбраната от президента Доналд Тръмп в понеделник.

Той каза, че САЩ са решени да победят "Ал Кайда", 19 години след нападенията срещу тях от 11 септември и са "на ръба да победят" групировката.

"Мнозина са уморени от войната – аз съм един от тях. Но това е критичната фаза, в която прехвърляме усилията си от лидерска към поддържаща роля. Прекратяването на войни изисква компромис и партньорство. Срещнахме предизвикателството и дадохме всичко от себе си. Сега е време да се приберем у дома", обясни Милър. 

Бившият офицер от специалните сили на САЩ и експерт по борбата с тероризма бе определен за ръководител на Пентагона, след като Тръмп уволни Марк Еспер. Тръмп, който загуби от демократа Джо Байдън на изборите на 3 ноември, настоява да изтегли американските сили от двете страни, откакто встъпи в длъжност преди четири години.

Всяко подобно действие би трябвало да се осъществи през 67-те дни преди Байдън да встъпи в длъжност на 20 януари. Еспер съкрати американските сили в Афганистан с близо две трети след мирното споразумение между САЩ и талибаните на 29 февруари.

Той каза, че след този месец ще поддържа бройки от 4500, докато талибаните, които преговарят с правителството в Кабул, следват обещаното намаляване на насилието. Тръмп обаче настоява за продължаване на съкращенията, като пише в Туитър, че иска войските да се "приберат до Коледа". Неговият съветник по националната сигурност Робърт О’Брайън заяви, че целта е да се съкратят до 2500 до февруари. Но критиците смятат, че това премахва всяка пречка за атаките на талибаните, които продължават на фона на оскъдния напредък в мирните им преговори с афганистанското правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови