Тръмп уволни министъра на отбраната Марк Еспер (допълнена)

Досегашният президент обмислял да се кандидатира отново след 4 г.

OFFNews 09 ноември 2020 в 21:17 8233 0

Снимка архив

Доналд Тръмп уволни министъра на отбраната на САЩ Марк Еспер и съобщи, че вече Кристофър Милър, директор на Националния център за борба с тероризма, ще изпълнява длъжността министър на отбраната, започвайки "веднага". Това стана ясно от пост на президента в Туитър.

"Марк Еспер е съкратен. Искам да му благодаря за службата", написа Тръмп.

"Имам удоволствието да съобщя, че Кристофър К. Милър, високо уважаваният директор на Националния център за борба с тероризма (единодушно потвърден от Сената), ще бъде изпълняващ длъжността министър на отбраната, в сила от "веднага" ... Крис ще свърши страхотна работа! ", добави още той.

Отношенията между Тръмп и Еспер бяха напрегнати от месеци. През юни те се задълбочиха още повече, когато Еспер изрази несъгласие с използването на военните части за потушаването на мащабните протести в САЩ, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд. 

Още преди седмици Еспер беше подготвил писмо за грациозно излизане в дългоочакваното събитие - изборите в САЩ, ако Тръмп реши да го уволни. Бившият министър на отбраната се е надявал да се задържи максимално на поста си, написаха от CNN.

Междувременно информационният портал "Аксиос" разпространи съобщение, че Тръмп разглежда възможността да се кандидатира за президент отново през 2024 г., като се позовава на човек от обкръжението на досегашния президент на САЩ.

По данни на тези източници Тръмп споменал, че разглеждал тази възможност със своите съветници. Това е най-убедителното свидетелство, че Тръмп разбира, че е изгубил в надпреварата срещу демократа Джо Байдън, отбелязват източниците.

Републиканският сенатор Линдзи Греъм също е препоръчал на Тръмп да си помисли за възможността да се кандидатира след четири години отново. Това съобщи лично Греъм пред телевизия Фокс нюз. Сенаторът е председател на юридическата комисия в Сената на Конгреса.

В американската история има прецедент на президент, който не е успял да спечели преизбиране, но четири години след поражението си се е явил отново и е спечелил.

Демократът Гроувър Кливланд е изгубил изборите през 1888 г., спечелени тогава от републиканеца Бенджамин Харисън, но се е явил отново през 1892 г. и е победил. Така той е станал 22-ият и 24-ият президент на САЩ и единственият с два непоследователни мандата, припомня ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков