Новият президент на Еквадор забрани притежанието на малки количества наркотици

OFFNews 25 ноември 2023 в 13:16 1194 1

Еквадор

Снимка БТА/АП

Новият президент на Еквадор Даниел Нобоа отмени правило, което разрешава притежанието на малки количества наркотици. Така той искал да противодейства на "микротрафика", съобщава Франс прес.

Нобоа е наредил на вътрешното министерство да прекрати тази практика, която действа от 2013 г. Той беше избран за президент в средата на октомври и встъпи в длъжност в четвъртък.

Декриминализацията беше въведена от бившия президент социалист Рафаел Кореа, за да помогне на полицията да се съсредоточи върху трафикантите на наркотици, а не само върху потребителите.

Още по време на предизборната си кампания Нобоа обеща да отмени правилото, твърдейки, че декриминализацията на притежанието "насърчава микротрафика в училищата и ражда цяло поколение зависими деца".

През последните години в Еквадор се наблюдават размирици между насилието, най-вече между банди, свързани с колумбийските и мексиканските картели. От 2018 г. до 2022 г. броят на убийствата в страната се е увеличил четирикратно, достигайки рекордното ниво от 26 на 100 000 жители, с тенденция към нарастване.

Нобоа, най-младият президент в историята на страната, обеща в отговор да въведе извънредно положение, да отмени някои основни права като свободата на придвижване и да разположи армията по улиците, припомня АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки