Quantcast

Новият японски император се закле да е символ на единството

OFFNews Последна промяна на 01 май 2019 в 10:08 2508 0

Новият японски император Нарухито се закле да изпълни ролята си като "символ на държавата и единството" в първото си обръщение от възкачването си на трона.

59-годишен император наследи абдикиралия си баща Акихито. Официално той пое управлението в сряда на кратка, но символична церемония в Императорския дворец.

85-годишният Акихито абдикира - за пръв път от повече от 200 години такова нещо се случва в Япония - и обясни решението си с влошено здраве. Той управлява от 1989 г.

В речта си 126-ият император на Япония Нарухито почете баща си, обещавайки да покаже същото посвещение към народа си.

"(Акихито) показваше дълбоко състрадание чрез поведението си", каза наследникът му.

"Заклевам се, че ще размишлявам задълбочено за посоката, следвана от император Емеритус (както вече ще бъде наричан Акихито) ... и ще поема отговорността си като символ на държавата и единството на хората в Япония."

Нарухито технически стана император - точно в полунощ, когато бе сложен край на управлението на баща му - и с това се отбелязва началото на новата ера Рейва (Благоденствие и хармония), която сменя Хесей (Постигане на мира). В сряда сутринта неговото управление бе формализирано, когато той символично пое свещените императорски регалии - меч и скъпоценен камък, които се предават от поколение на поколение.

Престолонаследникът Нарухито стана 126-ият суверен на Япония.

На 4 май новият император ще приветства народа от балкона на двореца.

На 22 октомври интронизацията на императора ще бъде отпразнувана пищно в присъствието на 2500 гости от Япония и чужбина. Сред тях ще има много държавни глави. После ще има парад в центъра на Токио.

59-годишният Нарухито е роден на 23 февруари 1960 г. Дипломира се в катедрата по история в Университета "Киокушин" в Токио през 1982 г., а година по-късно се записва в Колежа "Мъртън" в Университета в Оксфорд, като учи там още три години. Той е завършил още първата част на докторантура в областта на хуманитарните науки в следдипломния институт на Университета "Киокушин" през 1988 г.

Има интереси към научната дейност в областта на водните ресурси, като е участвал и е изнасял редица конференции по целия свят. Любител е на тениса, джогинга и планинското катерене, а също така свири на виола и е изнасял концерти пред публика.

През 1986 г. среща съпругата си принцеса Масако Овада на чаено парти. Женят се през 1993 г. и имат едно дете - принцеса Аико, която е родена през 2001 г. Сегашният закон на Япония ограничава жените да наследяват трона, така че тя не може да стане наследник на баща си. Нейният чичо принц Фумихито е следващият наследник на трона, следван от братовчед ѝ, 12-годишния принц Хисахито.