Кой е бъдещият император на Япония принц Нарухито?

OFFNews 30 април 2019 в 13:35 2718 0

Снимка Ройтерс

Коронованият принц Нарухито ще стане 126-ти император на Япония като официално ще доведе страната до нова императорска епоха, която ще се казва Рейва. Името идва от античната поезия. С влизането на новата ера се отбелязва и краят на старата наречена Хейсей, стартирала при изкачването на трона на имератор Акихито през 1989 година.

Названието Рейва условно може да се преведе като "Благоденствие и хармония", отбелязва ТАСС. То е взето от най-стария сборник с японска поезия Маньошу, съставен през седми и осми век.

59-годишният Нарухито е роден на 23 февруари 1960 г., и става наследник на престола през януари 1989 г. след смъртта на дядо си император Хирохито. Той официално е провъзгласен за престолонаследник на церемония през февруари 1991 г.

Нарухито се дипломира от катедрата по история в Университета "Киокушин" в Токио през 1982 г., а година по-късно се записва в Колежа "Мъртън" в Университета в Оксфорд, като учи там още три години. Той е завършил още първата част на докторантура в областта на хуманитарните науки в следдипломния институт на Университета "Киокушин" през 1988 г.

През 1986 година той среща жена си принцеса Масако Овада на чаено парти. Те се женят през 1993 година.

Двойката имат само едно дете принцеса Аико, която е родена през 2001 година. Въпреки това сегашният закон на Япония ограничава жените да наследяват трона, така че тя не е наследник на баща си.

Нейният чичо принц Фумихито е следващият наследник на трона, следван от братовчед ѝ, 12-годишния принц Хисахито.

"Бих искал да изпълнявам задълженията си като символ на държавата, като винаги съм на разположение на японците, и бъда с тях в радост и скръб, както са правили император Акихито и императрица Мичико“, казва престолонаследникът на пресконференция през февруари.

Той има интереси към научната дейност в областта на водните ресурси, като е участвал и е изнасял редица конференции по целия свят. Любител е на тениса, джогинга и планинското катерене, а също така свири на виола и е изнасял концерти пред публика.

Интересен факт е, че в Япония се подготвя трескаво за новата ера. В ресторант в Осака вече има пица със сирене, наречена „Рейва“. Барманите вече изобвазяват знака върху топлите латета на своите клиенти. Тюлен в аквариум в Токио пък вече се е научил да изписва бъдещият символ на новата ера, предава „Time”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews