Нови взривове в руския тил, дрон удари летището в Ейск

OFFNews 01 март 2023 в 11:53 11410 1

Снимка Рибар

Карта на въздушната разузнавателната активност на западните съюзници на Украйна над акваторията на Черно море.

Два взрива са били регистрирани във вторник на военното летище в Ейск на брега на Азовско море в Русия, съобщиха военни блогъри от руска и украинска страна. Властите се опитаха да опровергаят информацията с твърдението, че експлозиите са били резултат от предварително планирани учения. Заслужаващият доверие руски аналитичен екип на телеграм канала "Рибар" обаче потвърждава инцидента и твърди, че летището е било достигнато от реактивен безпилотен Ту-141 "Стриж".

Експлозиите са станали към 19.00 часа местно време във вторник в базата, която служи за изходна точка на руските въздушни атаки срещу Украйна. Събитието е документирано със снимки и видеозаписи от града, на някои от кадрите се чуват и сирени на специализираните машини на спасителните служби.

„На територията на района се провеждат военни тактически учения, моля всички да запазят спокойствие, апелирам да не се поддавате на провокации“, обяви ръководителят на районната администрация Роман Бублик. Пропагандата на чиновника обаче е в разрез с версията на „Рибар“, който се поддържа от бивши служители по информацията на руското министерство на отбраната. Каналът обвързва взривната активност в руски военни обекти в тила с присъствието и активността в района на Черно море на разузнавателни самолети на западните съюзници на Киев.

Според военните блогъри при последната атака срещу Ейск на 28 февруари във въздуха над централната част на Черно море са се намирали едновременно няколко самолета на ВВС на САЩ и Обединените въздушни сили на НАТО
Във вторник над акваторията на Черно море са се намирали по едно и също време:

  • Американски дрон RQ-4B
  • Британски RC-135, придружен от два самолета на тактическата авиация Typhoon
  • Френски самолет за далечно радиолокационно управление (DRLO) E-3F
  • Италиански самолет DRLLO G-550

Всички горепосочени самолети, според „Рибар“ редовно правят полети до района на Черно море. Никога досега обаче, те не са работили едновременно в един и същ район южно от Крим (с изключение на G-550, който се намираше в източната част на Румъния).

Ескортирането на RC-135 от двойка „тайфуни“ към централната част на Черно море изобщо е рядко само по себе си събитие и не може да мине в графата прикритие на стратегически самолет от условните радари на противника – в случая руската авиация.

„Рибар“ открива любопитна закономерност с френския E-3F: след всяка негова активност в Черноморската зона се появява украинска атака с дронове в Крим.

На това основание експертите на канала считат, че полетите на толкова много различни разузнавателни средства на юг от полуостров Крим и край бреговете на Румъния потвърждават подготовката за следващото изстрелване на украински дронове.

В същото време американският WLA RQ-4B все още е във въздушното пространство над Черно море. Според статистиката, украинските сили най-често нанасят ударите си в диапазона от 8 вечерта до полунощ и от 4 до 8 сутринта.

В този контекст „Рибар“ сочи и удара срещу летището в Ейск“. Според данните на екипа ударът е дошъл от реактивен Ту-141 „Стриж“, но авиационна техника във военновъздушната база не е пострадала. „Тази атака обаче едва ли ще бъде единствената. С висока степен на вероятност опитът ще продължи“, прогнозира каналът.

Руските военни блогъри: Какво чакаме?

В сряда високопоставен служител на руските Въздушно-космически сили, цитиран от телеграм канала "Кримски" обяви, че руснаците ще свалят американския разузнавателен безпилотен самолет "Global Hawk" "ако наруши сериозно границата на териториалните води на Русия". Днес стана известно, че според руската страна MQ-9 REAPER на два пъти бил нарушил границите на зоната забранена за полети край Крим. Два пъти в деня на масирани атаки на украинските дронове срещу руски региони бил регистриран и самолет за радиолокационно разузнаване и бойно уравление Boeing Е-3F. 

"Уважаеми високопоставен офицер на ВКС на Русия, на когото се позовава "Кримски", ние имаме въпрос към вас. Фактът, че американските безпилотни самолети редовно нарушават въздушното пространство на Руската федерация, защото не признават руската юрисдикция над Крим, недостатъчно основание ли е за вземане на решение за удар?", попита по този повод екипът на "Рибар".

"Доста странно е да слушаме постоянни обещания в духа "ако още веднъж... със сигурност ще ги думнем. Ето, тази нощ (срещу сряда, б. р.) имаше въздушна атака от Одеса срещу Крим, 15 дрона свалиха над Тарханкут, Евпатория и Крансноперекопск. И съвсем случайно денонощие преди това американски безпилотник наруши границата. Е какво чакаме?", възмущават се руските военни блогъри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

01.03 2023 в 14:00

Ама това са учения бе. Не знаете ли? Военните винаги си правят ученията над градове и над собствените летища?
Да не си мислите, че ги правят насред поле, където няма опасност.
В "Руzzкий мир" не е така :D
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков