Нови ограничения в Москва, градът отчете най-много заразени за денонощие от началото на пандемията

Властите планират повторна имунизация на вече ваксинирани срещу коронавирус

OFFNews Последна промяна на 18 юни 2021 в 15:21 1117 0

Кметът на Москва Сергей Собянин продължи до 29 юни включително допълнителните ограничения, наложени миналата седмица заради нарасналата заболеваемост от COVID-19, и въведе нови. Той съобщи това днес в своя блог, предаде БТА.

През изтеклото денонощие в Москва са отчетени 9056 заразени - максимален ръст от началото на пандемията. Установените оттогава случаи в столицата са общо 1 269 145. От вчера в Москва са регистрирани 78 смъртни случая, дължащи се на коронавируса - най-много за денонощие от 19 януари. Жертвите на новия патоген в града досега са общо 21 276.

От понеделник неработните дни, обявени в руската столица, обаче приключват, сочи публикуван днес указ на кмета. Същевременно в града започват експериментално да работят "безковидни" ресторанти, които ще приемат само клиенти, удостоверили, че са ваксинирани.

До 29 юни се продължава забраната ресторантите, баровете и клубовете да работят нощно време - от 23.00 до 06.00. Тя не засяга доставките на храна и продажбите за вкъщи, както и продажбата на стоки и предоставянето на услуги за бита.

Идната седмица ще останат затворени детските игрални стаи, зоопаркът, зоните за хранене в моловете и други подобни сгради. Остава в сила забраната да се използват детските и спортните площадки, беседките и други обекти в парковете. За пейките обаче се прави изключение.

Не повече от 1000 зрители е разрешено да присъстват на концерти и спортни прояви. Дискотеките ще бъдат затворени, както и фен зоните, създадени във връзка с европейското футболно първенство.

Властите на Москва планират след консултации с правителството да започнат повторна ваксинация срещу коронавируса на вече имунизирани хора. Ваксинацията на мигрантите, работещи в столицата, се предвижда да започне в началото на юли или дори по-рано.

Броят на потвърдените случаи на COVID-19 в Русия нарасна през последното денонощие с 17 262 до общо 5 281 309 от началото на пандемията. Това е максимален ръст от 1 февруари 2021 г., съобщи днес федералният оперативен щаб за борба с новата инфекция, цитиран от ТАСС. Активните случаи във федерацията са 302 205.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови