Нови ограничения в Европа, ръст на заразените в Бразилия и Китай

OFFNews 31 юли 2020 в 08:49 3526 1

Съветът на ЕС промени за втори път незадължителния списък на "сигурните" чужди държави, чиито граждани могат да бъдат допускани през външните европейски граници, предаде БТА.

От обновения списък отпада Алжир. Преди две седмици от списъка бяха заличени Черна гора и Сърбия. В новия списък остават Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Китай. Облекченията засягат и гражданите на Андора, Монако, Сан Марино, Ватикана, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Списъкът засяга пътуванията до ЕС по несъществени поводи. Пътници от държавите извън списъка се предвижда да бъдат допускани в ЕС, ако са граждани на страна от Общността или в семейството на такъв гражданин, ако имат право на постоянно пребиваване в ЕС, ако работят в ключова област. Облекченията за граждани на Китай зависят от реципрочност от страна на Пекин.

Британското правителство връща ограниченията върху социалните контакти в някои части на Северна Англия заради нарастващия брой заразени с коронавируса, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Министърът на здравеопазването Мат Ханкок съобщи снощи, че от полунощ не се разрешава хора от различни домакинства да се срещат на закрито в град Манчестър и предградията му, в части от Западен Йоркшър и Източен Ланкашър.

В засегнатия от мярката район живеят голям брой мюсюлмани, а рестрикциите бяха обявени преди днешния празник Айд ал Адха. Според Ханкок срещите на хора от различни домакинства и неспазването на физическа дистанция е една от причините за засилилото се предаване на вируса в Обединеното кралство. Броят на новите случаи на денонощие наскоро започна да се увеличава след седмици на спад. Вчера беше съобщено за 846 нови положителни теста за коронавирус в страната - най-големия брой за 24 часа от 28 юни насам.

Пътници, пристигащи във Великобритания от Люксембург, ще трябва да спазват 14-дневна карантина, съобщи днес британското правителство, след като такова решение по-рано през деня обяви правителството на Шотландия, предаде Ройтерс.

Данните на Обединения център по биосигурност и на изпълнителната агенция за обществено здравеопазване на Англия показаха значителна промяна както в равнището, така и в темпа на нарастване на потвърдените случаи на коронавирус в Люксембург, посочи в изявление британското министерство на транспорта. Новите правила ще се прилагат на територията на цяла Великобритания и влизат в сила в 23 часа по Гринуич.

От събота Дания се отваря за пътувания до и от цяла Швеция, съобщи днес датското министерство на външните работи, цитирано от ДПА. Португалия също е добавена в списъка на страните, до и от които може да се пътува, след достигне на достатъчно ниски степени на заразата, според изявлението на датското външно министерство.
Междувременно Румъния е включена в групата страни, до които трябва да се избягват несъществени пътувания на фона на нарастващите темпове на инфекцията. В тази категория са вписани също България и Люксембург.

Бразилия регистрира 57 837 нови заразени с коронавирус в последните 24 часа, както и още 1129 смъртни случая от причиняваното от вируса заболяване, съобщи снощи здравното министерство, цитирано от Ройтерс. Броят на потвърдените случаи в страната от началото на пандемията надхвърля 2,6 милиона, а по официални данни починалите са вече общо 91 263-ма. Около 70 процента от заразените (1 824 095 души) са оздравели, активните случаи са 694 744, посочва ТАСС, цитирайки данните на министерството.

Китай съобщи за 127 нови случая на коронавирус днес - най-големия брой от повече от три месеца, като в 123 от тях заразата се е предала на територията на страната, предаде ДПА, като се позова на здравните власти.
Данните на Националната комисия по здравеопазване показват, че 112 от новите случаи са регистрирани в крайнозападния автономен район Синцзян, където взривът на заразата от началото на месеца се задълбочава въпреки прогнозите, че ще започне да се забавя. Четири "внесени" случая са установени в провинция Гуандун и в града на централно подчинение Тянцзин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови