Нова защита срещу улова на акули и риби скат: видовете почти изчезнали от океаните

OFFNews 25 август 2019 в 20:12 5546 0

Снимка pixabay.com

18 застрашени видове акули и риби скат, включително ловуваните заради месото и перките си, ще бъдат поставени под по-голяма защита, предвижда прието днес изменение на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора, съобщава Би Би Си.

Новите защитени видове включват акулите мако и рибите китара.

Промяната означава, че тези видове повече няма да подлежат на търговия, освен ако не се докаже, че ловуването им не  застрашава оцеляването им.

Увеличената консумация на супа от перки от акула е един от основните фактори за рязкото намаляване на броя на акулите в океаните.

Броят на убиваните акули при търговския риболов е приблизително 100 милиона годишно. Той варира между 63 и 273 милиона, по данни на The Pew Trust.

В резултат на всичко това мако - най-бързият вид акули - почти е изчезнал от Средиземноморието, а броят на акулите мако рязко е намалял в Атлантическия океан, Тихия океан и Индийския океан.

Въпреки че 102 страни днес гласуваха "за" увеличената защита на акулите, 40 - сред които Китай Исландия, Япония, Малайзия и Нова Зеландия - ѝ се противопоставиха. Някои от тях се възпротивиха с аргумента, че няма достатъчно доказателства, че акулите мако изчезват в резултат на риболова.

Предложението, направено от Мексико, изисква ратификация, която предстои тази седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови