Нова стрелба по границата между Киргизстан и Таджикистан

OFFNews 16 септември 2022 в 10:46 2367 2

карта

Снимка Архив

Стрелбата по границата продължава.

Днес сутринта е започнала стрелба по няколко участъка на границата между Таджикистан и Киргизстан в района на Баткен.

Киргизстан съобщи, че таджикската страна е започнала да обстрелва гранични позиции в 6 часа. Таджикистан твърди, че киргизстанските военни "подлагат на минометен обстрел таджикски гранични села, цивилни сгради и къщи на жителите".

При сблъсъците от киргизстанската страна на границата са ранени 18 души, съобщи киргизстанското министерство на здравеопазването, цитирано от "Дожд".

Министерството на външните работи пък посочва, че таджикистанските граничари са навлезли на тяхна територия и "вероломно са атакували" гранични и граждански обекти по целия периметър в районите Баткен и Лейлек на Баткенска област.

Към 10 часа местно време ръководителите на граничните служби на двете държави се споразумяха за прекратяване на огъня. След това обаче киргизката гранична служба съобщава за продължаващ обстрел от таджикска страна, посочва Интерфакс.

Пресцентърът на граничните войски на Държавния комитет за национална сигурност на Таджикистан също обяви, че обстрелът продължава. Според него Таджикистан е предложил прекратяване на огъня и преговори, но киргизстанските войници са "пренебрегнали тези предложения".

Преди два дни отново имаше престрелка по границата на двете държави. И тогава страните се обвиняваха взаимно кой първи е започнал стрелбата, а Москва ги призова незабавно да прекратят огъня.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!