Сблъсък по границата на Киргизстан и Таджикистан. Москва ги призова моментално да охладят страстите

OFFNews 14 септември 2022 в 13:14 8334 13

карта

Снимка Архив

Границата.

Киргизстански и таджикистански граничари влязоха в престрелка заради граничен спор, предаде Ройтерс. Агенцията не съобщава за пострадали. Според Sputnik обаче има убит и двама ранени, а информацията бе потвърдена от РИА Новости. Това е третият конфликт между двете бивши съветски републики за последните няколко месеца.

Сблъсъкът, до който се стигна непосредствено преди провеждането на важна регионална среща, на фона на войната в Украйна и на стълкновенията между Азербайджан и Армения, е започнал, след като киргизстански граничари обвинили таджикистанските си колеги, че са заели позиции на част от границата, която не е демаркирана.

Според киргизстанската гранична служба конфликтът е започнал по инициатива на таджикските граничари, които, виждайки колегите си, заели бойни позиции и открили огън, пренебрегвайки исканията да напуснат територията. 

Таджикистан твърди, че киргизстанските граничари са започнали да стрелят първи с огнестрелни оръжия и минохвъргачки по таджикистанска гранична застава и е бил убит един техен граничар, а двама са били ранени, съобщи РИА Новости.

Страните вече проведоха телефонни разговори и планират среща, за да предотвратят разрастването на конфликта. А Русия ги призова незабавно да овладеят ситуацията.

Както Киргизстан, така и Таджикистан са съюзници на Русия. И в двете държави има руски военни бази, но по границата им често има сблъсъци, а миналата година войната бе избегната на косъм.

Очаква се лидерите на Киргизстан и Таджикистан да участват тази седмица в срещата на Шанхайската организация за сътрудничество заедно с руския президент Владимир Путин и китайския лидер Си Цзинпин.

Двете бивши съветски републики имат 900-километрова полоса. Около половината от нея обаче не е демаркирана, което създава проблеми на жителите на двете държави по границата с достъпа до вода, пасища и пътища. Спорните зони са около 30% от дължината на границата между тях.

Твърди се, че конфликтът е тръгнал заради водоразпределителния пункт Головное в горното течение на река Исфара, близо до таджикското село Ходжа А'ло и киргизкото Кьок-Таш. Властите и на двете страни смятат, че той се намира на тяхна територия. През пролетта и лятото, когато започва селскостопанската работа, потреблението на вода се увеличава десетократно, а конфликтите между киргизстанските и таджикстанските граждани ескалират.
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3190

13

Гроздан

14.09 2022 в 17:20

Какво общо има Азербайджан в тоя конфликт бре, чермустаков

2550

11

alfakentavur

14.09 2022 в 15:31

Ако глупостите, измислиците и пропагандата на Бай Пешо 3 се наредят по две едно друго - ще покрият пътя от София до Перник три пъти.

22548

9

dolivo

14.09 2022 в 14:34

Русия ще се разпадне, почва се. Дано азиатските суб-диваци не се изтрепят много, малко ще има джавкане, докато свикнат пак да разговарят, без "татко" в стаята

2099

8

Mateevk

14.09 2022 в 14:17

Доста елементарно е да се слагат на една плоскост двете неща и съответно газа. Говори за плоско мислене. Но това е типично за хора, чиито аргументи са на изчерпване, а те никога не са били особено много - и хората, и аргументите им.

1810

7

Maxim

14.09 2022 в 14:08

Републиките на бившия СССР, още са под влияние от Масква. И копират нейния пример, да се опитат да завземат чужди територии, както бащицата. Вижте и Нагорни-Карабах.

936

4

escrin

14.09 2022 в 13:54

А, Бяла Веждо, тука ли си бе, руски турчине :) Помислих, че са те уволнили. Около седмица от депесарските тролове беше останал само Ордър-а да спами тук, а той е мн зле горкия. Ти си им единствения долу-горе читав кадър, дай да видим сега новите опорки