Нов пакет военна помощ от САЩ за Украйна за 325 милиона долара, танкове ''Ейбрамс'' пристигат следващата седмица

OFFNews 22 септември 2023 в 08:14 1535 2

Володимир Зеленски и Джо Байдън

Снимка Фейсбук/Володимир Зеленски-Архив

Володимир Зеленски и Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна за 325 милиона долара по време на посещението на украинския му колега Володимир Зеленски във Вашингтон, където разговаря с военни лидери в Пенагона и посети американския Конгрес и Белия дом.

Зеленски и Байдън са постигнали съгласие по конкретни стъпки за разширяване на износа на зърнени култури от Украйна в контекста на руската блокада на украинските черноморски пристанища и напрежението със съседна Полша. Не бяха дадени подробности обаче какви точно са тези стъпки.

Новата американска военна помощ не включва ракетите ATACMS с голям обсег, за които Киев настояваше, но ще бъдат изпратени касетъчни боеприпаси, забранени в над 100 държави по света, предаде БНР.

Първите американски танкове М1 "Ейбрамс" ще пристигнат в Украйна "следващата седмица", каза още Байдън.

От началото на войната САЩ са изпратили военна и хуманитарна помощ на Украйна на обща стойност 113 милиарда долара.

Руското посолство във Вашингтон определи като безсмислено прехвърлянето на военна помощ за Киев и беше категорично, че тя няма да промени ситуацията на фронта, а само ще удължи конфликта и ще доведе до нови жертви и разруха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12006

2

MikeK

22.09 2023 в 15:27

Безсмислено, колко да е безсмислено? Жалко за атакамсите. Явно в аналитичния център са преценили, че жабата трябва да се свари още малко ;-) Като четем пасьолството още са в етап отричане, обаче линията суроваткин вече става пунктирана и идната седмица може едни жълти тежкотонажни машини да се появят изотзадзе и да наблюдаваме беганье мужское.

22548

1

dolivo

22.09 2023 в 09:31

като няма смисъл да дават, според руснаците, ми пък да дадат, да има
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки