Нов опит за разрешаването на арабо-израелския конфликт

Йорданка Веселинова 11 януари 2021 в 16:10 1786 0

Снимка Pixabay

Днес в Египет се състоя среща между външните министри на Германия, Франция и Йордания, предаде Асошиейтед прес. Целта на срещата е подновяването на преговорите между Израел и Палестина и трайното решаване на арабо-израелския конфликт.

На фона на мирните споразумения от това лято и края на мандата на американския президент Доналд Тръмп, Египет постави отново въпроса за подновяването на преговорите между Израел и Палестина и намирането на "справедливо и цялостно политическо споразумение", съобщи египетското външно министерство.

Припомняме, че през декември египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси заяви, че Кайро работи за разрешаването на арабо-израелския конфликт, както и че ще настоява за съвместното съществуване на двете държави, "отчитайки промените в регионален и международен план". Изказването на ас-Сиси дойде в момент, в който четири арабски държави нормализираха дипломатическите си отношения с Израел. (Това противоречи на арабския план за мир от 2002 г., чието основно условие беше "земя срещу мир" - тоест изтеглянето на Израел от окупираните територии и решаване на палестинския въпрос преди нормализирането на отношенията с Израел.)

От Кайро заявиха, че в основата на преговорите трябва да бъде създаването на палестинска държава със столица Източен Ерусалим върху териториите, превзети от Израел през войната в Близкия изток от 1967 г.

Френското външно министерство заяви, че след днешната среща се надяват на подновяване на диалога между Израел и Палестина, като по този начин да се надгради върху "положителния регионален контекст" , след сключените през лятото мирни споразумения.

Германският външен министър Хайко Маас заяви в "Туитър", че министрите ще обсъдят кои "конкретни стъпки" биха могли да помогнат за изграждането на доверие между израелците и палестинците, предава БТА.

Срещата идва на фона на многото остри изказвания от страна на Палестина във връзка с мирните споразумения, които определят като "нож, забит в гърба". През септември палестинският президент Махмуд Абас призова в началото на 2021 г. да бъде свикана международна конференция за започване на "истински мирен процес" на основата на резолюциите на ООН и миналите споразумения с Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови