Нов филм изважда наяве тайните на Кадафи

Лилия Христова 03 февруари 2014 в 15:13 15962 4

Нов филм изважда наяве тайните от управлението на Кадафи

Филм на Би Би Си с неизлъчвани досега кадри показва безскрупулния начин на управление на покойния либийски лидер Муамар Кадафи. В "Тайният свят на Кадафи" приближени на диктатора разказват за нечувани досега негови деяния.

Али Аужали, бивш либийски посланник в САЩ, започва кариерата си в либийската дипломатическа служба няколко години, след като властта преминава в ръцете на Кадафи (1969 г.) В серия публикации в чужбина той разказва с подробности за ексцесиите, ставали по време на режима на Кадафи. 

Аужали дезертирал с бунтовниците през 2011 г., тъй като - по думите му - за човека, на когото е служил почти през целия си съзнателен живот, буквално не може да се каже и една добра дума. Точно затова след като емигрирал, той разкрил много от тайните на либийския лидер. 

Една от скандалните истории, които разказва, е за мъж, завързан за две коли и разкъсан, защото се оплакал, че Кадафи бил спал с жена му.

Аужали разказва още, че на 22 декември 1992 г., почти 4 години след като полет 103 на "ПанАм" бил взривен над Локърби, по заповед на Кадафи бил свален Боинг 727 на либийскa авиокомпания. В този ден загинали 157 души, а номерът на полета бил сходен с този на "ПанАм" - 1103.

Въпреки множеството изявления по същия повод на пилоти на военни самолети, авиодиспечери и служители на авиокомпании, Аужали е първият висш служител, дал информация "отвърте". На въпрос дали е сигурен в това, което казва, бившият либийски посланик отговоря: "100 процента".
Аужали разказва още, че на борда на катастрофиралия либийски самолет била сложена бомба, която обаче не избухнала. След като разбрал това, Кадафи наредил самолетът да бъде свален в близост до летището в Триполи.

Според Аужали причината за това смъртоносно деяние била чрез контролираните от властта медии да се покаже на Запада, че от наложените санкции след Локърби са ощетени либийските граждани. Нещата били представени така, че свалянето на самолета да изглежда като "западен тероризъм".

Официалните изявления относно инцидента, взел над 157 човешки живота, били различни. Обвинени за ицидента били либийски пилот и неговият навигатор, след което и двамата били вкарани в затвора.
Арестуваният навигатор Маджид Тайари бил категоричен, че е имало сблъсък, при който била засегната опашката на полет номер 1103. След удара възникнал пожар и това предизвикало падането. По думите на отговорника по сигурността на авиокомпанията Махмуд Текали самолетът е бил умишлено свален.
В Хавана екипът на Би Би Си интервюира и беглеца от американското правосъдие Франк Терпил, който е ръководел организация за политически убийства на дисиденти в чужбина по поръчка на Кадафи.

"Кадафи смяташе, че всеки дисидент трябва да бъде елиминиран", казва Терпил. 

Швейцарският инжинер Урс Тинер, работил за "найстрашния човек на света" Абдул Кадир Хан (който разработвал ядрени оръжия за Пакистан и въртял нелегален пазар за ядрени технологии), заявява, че Кадафи бил един от от най-доходоносните им клиенти.

Филмът разкрива и доказателства за това, че Кадари е злоупотребявал сексуално с млади момичета. Жена, която е била негов телохранител и сега живее в скривалище, разказва, че всички се страхували от него. "Една нощ станахме свидетели на екзекуцията на 17 студенти. Те бяха простреляни. Беше ни забранено да крещим. Трябваве да изглеждаме развеселени", разказва бившата охранителка на Кадафи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови