Нощ на протест: Демонстрантите бутат "античните статуи" в Скопие

Георги Савчев 20 юни 2016 в 22:54 21655 10

Хиляди демонстранти се събират в момента в центъра на Скопие в безсънна нощ на протест срещу "диктатурата на ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски".

Шествието тръгна от сградата на Специализирана прокуратура за борба срещу корупцията и се насочи към правителството.

Прозорците на Министерството за правда бяха потрошени преди около час.

Гневът на бунта тази нощ е насочен и към паметниците от правителствения проект "Скопие 2014", който превърна центъра на македонската столица в "античен Дисниленд".

В парка "Жена Борeц" стотина души започнаха да бутнат от постамента паметника на Прометей, а полицията се опитва да ги изблъска от района.

Днес изтече срокът на ултиматума, който протестиращите дадоха на властите в западната ни съседка.

Исканията им бяха две: Конституционният съд да се произнесе навреме за статута на Специализираната прокуратура за борба срещу корупцията, която разследва злоупотребите по време на 10-годишното управление на ВМРО-ДПМНЕ; полицейският произвол над протестиращите да спре;

Демонстрантите наричат бунта си "Шарената революция", а тази вечер те са подкрепени и от Социалдемократическия съюз - най-голямата опозиционна партия в Македония.

Същевременно значителна част от медиите в западната ни съседка, които следват партийната линия на ВМРО-ДПМНЕ, твърдят, че опозицията, подкрепена от фондацията на Сорос, се опитва да реализира "украински сценарий" в Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12017

10

Кулин бан

21.06 2016 в 17:34

Дано да се оправят Македонците... Но от друга страна се съмнявам точно СДСМ да е партията, която ще им реши проблемите. СДСМ са си бившите югокомунисти, от които Македониците десетки години си изпатиха. Най-добре да не гледат партии, а да гледат правото (правдата) да е в ред и съдебната система да работи.

А пък като гледаме Македония, барем и при нас да се сетим какво да правим, че много време мина, а файде нѣма.

29217

8

Лопе де Вега

21.06 2016 в 07:33

Специално за Вас, Ваше меломанство, от мен да мине. Фъркайте си като волна чучулига и на Марс и, ако искате - на Енгелс!
Като стана на приказка - да не се подценяваме. На нас рядко ни е нужен някакъв световен заговор. Това, което сами си правим, малцина могат да ни направят. Не ли? (тоже цит.!)

Поздрав!

29217

6

Лопе де Вега

21.06 2016 в 06:25

Ние никога нема да бутаме спомените за съвецката окупация. И на бай ви Тошо, и НЛО-то и хилядите паметници на знайни и незнайни (главно незнайни) борци за народно щастие. Даже бойко ще даде пари да направиме още. Те затова сме големата източноевропейска работа.

Поздрав!

9918

2

Пешо

20.06 2016 в 23:26

Еха! А Кримски сценарий няма ли да има?
 
X

Да помогнем на украинските деца!