Норвегия призна Палестина, Израел заплаши със ''сериозни последствия''

Очаква се Ирландиия и Испания също да признаят Палестина

OFFNews 22 май 2024 в 11:25 1052 0

Снимка GettyImages

Норвегия призна Палестина, предаде Би Би Си. Премиерът Йонас Гар Стьоре заяви, че това е стъпка към постигане на двудържавно решение на конфликта между Израел и палестинците. Премиерът на Испания Педро Санчес също ще оповести, че страната му признава Палестина. Същото се очаква и от ирландското правителство на 28 май.

"Трябва да съхраним жива единствената алтернатива, която предлага политическо решение и за израелците, и за палестинците - две държави, съществуващи една до друга в мир и сигурност“, допълни Йонас Гар Стьоре.

Министърът на външните работи на Норвегия Еспен Барт Ейде споделя, че "решението за две държави е единственият жизнеспособен път към мир както за Израел, така и за Палестина". Според него "в този критичен момент нашето признание идва в подкрепа на работата за всеобхватен план за регионален мир."

Ходът на Норвегия се очакваше отдавна. Министър-председателят Йонас Гар Стор смята, че изпраща послание към други страни, които да последват примера.

"Знаем, че Испания и Ирландия също са готови да направят това - и испанският премиер Педро Санчес посети Норвегия и Ирландия миналия месец в опит да координира подобен ход", посочии Стор.

Очаква се днес ирландското правителство да обяви, че признава палестинската държава. Премиерът на Испания Педро Санчес също ще оповести, че страната му признава Палестина.

Той коментира, че израелският премиер Бенямин Нетаняху "все още си прави оглушки... все още бомбардира болници и училища и наказва жените и децата с глад и студ“.

"Ние сме длъжни да действаме в Палестина като в Украйна без двойни стандарти. Трябва да изпратим хуманитарна помощ и да помогнем на бежанците, ние вече правим това. Но трябва да се направи повече", посочва Санчес и добавя, че това признание не е срещу Израел, не е в полза на "Хамас", а в полза на мира и съвместното съществуване.

Ирландският премиер Саймън Харис също застъпи тезата, че решението за две държави е "единственият надежден път" за мир.

"Ние сме три десетилетия след процеса от Осло и може би по-далеч от всякога от справедливо, устойчиво и всеобхватно мирно споразумение", заяви още той.

Според него решението не трябва да чака "безкрайно", когато е "правилното нещо".

Норвегия отдавна подкрепя решението за две държави - Израел и Палестина и посредничи в секретните преговори, довели до Споразуменията от Осло от 1993 г., които доведоха до ограничено самоуправление на палестинската власт в Западния бряг и Газа.

Миналия ноември парламентът на Норвегия подкрепи ход, призоваващ лявоцентристкото правителство на Йонас Гар Сторе да "бъде готово да признае Палестина" като държава.

Норвежкият външен министър Еспен Барт Ейд говори за войната в Газа като драма, която трябва да бъде посрещната с "необратим път към уреждане", но той добави, че признаването на палестинска държава "не е резултат - то е инструмент, който помага нещо да се случи".

"Ние не искаме държава на "Хамас", а палестинска държава, която идва от палестинската власт", заяви още външният министър на Норвегия.

Очаквано Израел реaгира остро на решението на Норвегия, Ирландия и Испания.

"Изпращам на Ирландия и Норвегия ясно послание: Израел няма да отстъпи срещу онези, които подкопават суверенитета му и застрашават неговата сигурност. Израел няма да премине през това с мълчание - ще има други сериозни последствия. Ако Испания реализира намерението си да признае палестинска държава, подобна стъпка ще бъде предприета срещу нея", заяви израелският външeн министър Израел Кац.

В публикация в социалната мрежа X, израелското външно министерство пише, че признаването на палестинска държава "ще доведе до повече тероризъм, нестабилност в региона и ще застраши всякакви перспективи за мир".

"Не бъдете пионка в ръцете на Хамас. Напредъкът може да бъде постигнат само чрез преки преговори в по-широк регионален контекст", се казва в съобщението.

Колко страни са признали палестинска държава?

Най-малко 140 държави са признали палестинска държава, според неотдавнашно писмо до ООН. Това включва членове на 22-членната арабска група в ООН, 57-членната Организация за ислямско сътрудничество и 120-членното Движение на необвързаните страни.

Обединеното кралство и САЩ са сред нациите, които официално не признават палестинска държава.

По-рано тази година външният министър лорд Камерън предложи правителството, заедно със своите съюзници, да разгледат въпроса за признаването на палестинска държава, включително в ООН.

Израел също не признава палестинската държавност и сегашното израелско правителство се противопоставя на създаването на палестинска държава на Западния бряг и Газа. В него се твърди, че такава държава би била заплаха за съществуването на Израел.

България е сред страните, които признават Държавата Палестина.

Какво представляват палестинските територии?

Палестинското население е разделено между историческа Палестина и диаспора, главно в съседни арабски страни. Усилията за създаване на палестинска държава на Западния бряг и Газа бяха осуетени от продължаващия конфликт с Израел.

Палестинците на Западния бряг и Източен Йерусалим живеят под израелска окупация от 1967 г. насам. Селищата, които Израел е построил на Западния бряг, са дом на 500 000 души и се считат за незаконни според международното право, въпреки че Израел оспорва това.

Палестинците се стремят към самоопределение, но са постигнали само ограничен контрол върху своите дела. Палестинското политическо ръководство е дълбоко разделено между партията "Фатах" на Западния бряг и нейните опоненти- терористиичната организация "Хамас", която контролират Ивицата Газа и в момента са във война с Израел.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София