Норвегия отваря границите си за ваксинираните срещу COVID-19 и за преболедувалите вируса

OFFNews 24 юни 2021 в 11:49 916 0

Снимка pixabay

От днес Норвегия премахва всички ограничения за влизане в страната за чуждестранни граждани с пълен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 и за преболедувалите вируса през последните 6 месеца, съобщиха от МВнР. 

По информация на посолството ни в Осло имунизацията и оздравяването след вирусната инфекция трябва да бъдат доказани чрез "зелен сертификат" на ЕС, с наличен QR-код.

Според съобщението на норвежкото правителство удостоверенията, издавани от България и други европейски държави като Австрия, Белгия, Кипър, Германия, Естония, Финландия, Франция, Хърватия, Исландия, Полша и Латвия, са свързани с тази система и би следвало да бъдат разчетени от норвежките гранични власти.

За ваксинираните и преболедувалите отпадат и изискванията за предварителна регистрация при пътуване до Норвегия. Те няма да бъдат подлагани на карантина и тествани за коронавирус при пристигането си в страната.

От МвнР напомнят, че от 1 юли норвежките сертификати за ваксинираните срещу COVID-19 и за преболедувалите вируса ще бъдат признавани и от държавите членки на ЕС.

При нужда от съдействие българските граждани в Норвегия могат да се обърнат към българското дипломатическо представителство в Осло на телефон: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков