Номинираха Йенс Столтенберг за Нобеловата награда за мир

Миналата година Тюбринг-Геде номинира украинския президент Володимир Зеленски

OFFNews 07 януари 2023 в 09:56 1509 2

Снимка БГНЕС/АП

Норвежки депутат обяви днес, че е номинирал генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, за Нобеловата награда за мир за 2023 г., като подчерта ролята му на фона на руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

"Столтенберг заслужава наградата за образцовата си работа като генерален секретар на НАТО в труден период за алианса: бруталната и непровокирана инвазия срещу мирна съседна страна", написа във Фейсбук Кристиан Тюбринг-Геде, представител на антиимигрантската популистка десница в норвежкия парламент.

Бивш премиер на Норвегия от левицата, генералният секретар на НАТО "осъзна още от самото начало сериозността и значението на руската агресия за всички страни, които основават управлението си на демокрация и свободи", добави депутатът, цитиран от БТА.

Десетки хиляди хора 0 (депутати и министри от всички страни, бивши лауреати, някои университетски преподаватели и др.) имат право да издигат номинации за Нобеловата награда за мир.

Крайният срок за издигане на номинации е 31 януари, като след това петимата членове на Нобеловия комитет имат възможността да допълнят списъка със собствените си предложения на първата си среща.

Миналата година Тюбринг-Геде номинира украинския президент Володимир Зеленски.

В крайна сметка задържаният беларуски активист Алес Беляцки, процесът срещу когото започна вчера в Минск, руската неправителствена организация "Мемориал", която руските съдилища разпуснаха, и Украинският център за граждански свободи бяха тези, които получиха наградата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков