Nokia напуска Русия

OFFNews 12 април 2022 в 11:05 1208 0

Снимка pexels.com

Производителят на телекомуникационно оборудване Nokia се оттегля от руския пазар, съобщи изпълнителният му директор пред Ройтерс.

Вчера това направи и конкурентът му Ericsson, който спира дейността си в страната за неопределено време.

Стотици чуждестранни компании прекъсват връзките си с Русия след инвазията ù в Украйна на 24 февруари и след западните санкции срещу Москва.

Въпреки че няколко сектора, включително телекомуникационният, бяха освободени от някои санкции по хуманитарни или свързани с тях причини, Nokia заяви, че напускането на Русия е единственият вариант. "Просто не виждаме никакви възможности да продължим да работим в страната при сегашните обстоятелства", заяви главният изпълнителен директор Пекка Лундмарк.

Nokia ще продължи да обслужва клиентите си по време на напускането си и че на този етап не е възможно да се каже колко време ще отнеме оттеглянето.

Nokia кандидатства за съответните лицензи, за да поддържа клиентите си в съответствие с настоящите санкции, се казва в изявление на компанията.

Nokia и Ericsson реализират малки продажби в Русия, където китайските компании като Huawei и ZTE имат по-голям дял.

Решението може да се разглежда в контекста на обтегнатите руски отношения с Финландия и Швеция, родните страни на Nokia и Ericsson, заради интереса им да се присъединят към НАТО. Русия настояваше компаниите да изграждат мрежи само с руско оборудване и се опитваше да убеди Nokia и Ericsson да открият заводи в страната.

Лундмарк заяви, че Nokia няма да изпълни обявения през ноември план за създаване на съвместно предприятие с руската компания ЯДРО за изграждане на базови станции за 4G и 5G телекомуникации.

Решението на Nokia да напусне Русия ще засегне около 2 000 работници. На някои от тях може да бъде предложена работа в други части на света, каза Лундмарк. Nokia има около 90 000 служители в световен мащаб.

"Много неща ще трябва да се променят, преди да е възможно да се помисли отново за правене на бизнес в страната", каза Лундмарк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови