Ноам Чомски е приет в болница

OFFNews 12 юни 2024 в 14:59 3388 0

Ноам Чомски

Снимка Getty Images

Ноам Чомски

Лингвистът Ноам Чомски е хоспитализиран в Бразилия, която е родната страна на съпругата му, съобщи АП. Валерия Чомски е обявила с имейл, че 95-годишният ѝ съпруг е в болница в Сао Пауло, където е отведен със самолет и две медицински сестри.

Чомски се възстановява след масивния инсулт, който получи преди година.

Семейството притежава дом в Сао Пауло от 2015 г.

Валерия Чомски потвърди изнесените от бразилски вестник подробности, според които Ноам Чомски има проблеми с говора и с дясната страна на тялото. Чомски е преглеждан ежедневно от невролог, терапевт по говора и специалист по белодробни болести.

По думите на Валерия Чомски нейният съпруг следи новините и при кадрите от войната в Газа вдига лявата си ръка в израз на страдание и гняв.

Фигурата на Ноам Чомски е символ на протест и независимост за много хора по света. Той е влиятелен активист и критик на политиката на САЩ в Близкия изток и Централна Америка.

Чомски е дългогодишен преподавател в Масачузетския технологичен институт. През 2017 г. се присъединява към колежа по социални науки към университета в Аризона, където и понастоящем е професор по лингвистика.

Ноам Чомски променя лингвистиката с книгата си "Синтактични структури" от 1957 г.

По думите на Валерия Чомски тя търси начин да премести съпруга си в апартамент близо до плажа в Рио де Жанейро, след като е прочела, че животът на слънчево място може да помага на пациенти с инсулт.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите