Николас Мадуро положи клетва като президент на Венецуела (снимки)

Вероника Шербанова 20 април 2013 в 12:46 1435 0

Николас Мадуро положи клетва като президент на Венецуела. Снимка: ЕПА
Николас Мадуро положи клетва като президент на Венецуела. Снимка: ЕПА

Наследникът на Уго Чавес Николас Мадуро положи клетва като президент на Венецуела. 

50-годишният Мадуро беше избран за президент с 50,8% от гласовете на изборите на изборите миналата седмица. Неговият опонент Енрике Каприлес събра 49,06% от гласовете.

На церемонията присъстваха лидерите на Бразилия, Куба, Колумбия, Иран и др.

По време на речта на Мадуро на сцената се качи мъж, който грабна микрофона на президента. Малко след това непознатият беше изведен от охраната.

Инцидентът предизвика недоволството на Николас Мадуро. „Можеше да ме застрелят“, заяви президентът. Въпреки това той каза, че ще се опита да поговори с мъжа по-късно.

Преди дни стана ясно, че САЩ не признава Мадуро като президент на Венецуела. Правителството на САЩ все още не е готово да признае победата на Николас Мадуро на изборите в неделя, заяви щатския секретар Джон Кери.

Изборът беше оспорен и от опозиционният лидер и кандидат за президент Енрике Каприлес. Той поиска и ново преброяване на гласовете, но Националната избирателна комисия на Венецуела му отказа. Върховният съд призна в сряда изборите за валидни.

От своя страна, Мадуро обвини правителството на САЩ, че се меси във вътрешните работи на страната. „Ние не се интересуваме от вашето признаване. Избрани сме да бъдем свободни и ще бъдем свободни със или без вас“, заяви той.

Мадуро се кандидатира за президент, след като предишният президент Уго Чавес почина на 5 март след тежка битка с рака. Последните няколко месеца от живота си Чавес прекара в болниците в Хавана и Каракас. Още тогава той обяви за свой приемник тогавашния вицепрезидент Николас Мадуро. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови