Никола Саркози осъден за корупция. Вместо в затвора, бившият френски президент може да прекара година с гривна вкъщи

OFFNews 17 май 2023 в 11:23 2714 1

Никола Саркози

Снимка Getty Images

Никола Саркози

Бившият френски президент Никола Саркози загуби обжалването на присъдата си за корупция, съобщава Би Би Си.

Вместо да лежи в затвора обаче Апелативният съд в Париж реши, че той може да носи затворническа електронна гривна и да излежи присъдата си у дома.

През 2021 г. Саркози беше осъден на три години затвор, две от които - условно - за опит да повлияе на съдия по едно от делата срещу него.

68-годишният Саркози е първият бивш френски президент със затворническа присъда. През 2011 г- Жак Ширак също беше осъден за корупция, но 2-годишната присъда беше изцяло условна, напомня БНР.

През 2014 г. - след като напуска поста си - той е осъден за това, че се е опитал да получи информация по разследване срещу партията на Саркози срещу осигуряване на престижна работа на съдията. Наложена му е забрана да заема публични длъжности в продължение на три години.

Това е едно от няколкото дела за корупция, в които е замесен бившият президент, който отрича обвиненията. Те са за присвояване на публични средства, корупция, престъпно сдружаване и незаконно финансиране на предизборна кампания.

Никола Саркози изкара един петгодишен мандат като президент от 2007 г. По време на президентството си, засенчено от световната финансова криза, той прие строга антиимиграционна политика и се опита да реформира френската икономика.

Саркози загуби и друго дело на първа инстанция - по обвинение, че е използвал финансиране за кампанията си през 2007-а от тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи.

Има и обвинения за прекомерни разходи за кампанията си от 2012 г, когато е изхарчил два пъти повече от позволеното по закон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

17.05 2023 в 14:07

К`ви са тия меки присъди, к`во е това чудо!?

За 2 грама марихуана българският съд такава ефективна присъда ше ти врътне, че няма да излезеш цял от пандиза...
 
X

Да помогнем на украинските деца!