Никога няма да видим Путин и Зеленски, седнали на една маса

OFFNews 10 август 2023 в 19:03 2551 1

Дмитро Кулеба

Снимка mfa.bg

Дмитро Кулеба

Преговорите с Москва са възможни единствено, ако Русия изтегли войските си от Украйна, но те няма да бъдат провеждани с участието на Путин. Това заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

"Путин не е партньор (за преговори). Той е извършил прекалено много изключително сериозни престъпления. Има други дипломатически начини да се действа непряко. Но за нас е ясно, че ние никога няма да видим Путин и Зеленски, седнали на една маса", каза Кулеба.

По повод изразените от Путин очаквания, че Доналд Тръмп ще спечели президентските избори в САЩ, Кулеба заяви: "Путин разчита на избори от 2014 г., но резултатите никога не са му помагали. Аз продължавам да мисля, че факторът време е наш съюзник поради простата причина, че нашите военни способности нарастват, а тези на Русия спадат. Въпреки това разчитаме на факта, че в определен момент войната ще свърши в наша полза".

"Тази цел може да бъде постигната чрез съчетаване на война и дипломация. Нашите генерали се справят с първото и тяхната работа е да накарат руснаците да отстъпят и да разберат, че е по-добре да говорим, отколкото да се сражаваме. Аз се грижа за дипломацията и диалога, когато това е възможно", каза още украинският министър.

Запитан дали е възможно преговори да започнат преди пълното изтегляне на руските войски от Украйна, Кулеба отговори, че това зависи от обстоятелствата. "Ние не вярваме на думите на руснаците – никой нормален човек не би им вярвал. Преди да постигнем (компромис относно разговорите), бихме искали да сме сигурни, че той е сериозен и това не е отвличане на вниманието, за да бъдем атакувани отново. Разбирам тези въпроси и тяхната логика, но не мога да дам конкретни отговори, защото те не съществуват. Животът на милиони хора е поставен на карта", добави той.

Кулеба също така припомни, че миналата година черноморската зърнена инициатива беше договорена с посредничеството на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и турския президент Реджеп Тайип Ердоган и Москва не е изпълнила нейните условия. "Имаше две отделни споразумения с нас и с Москва, нямаше директно споразумение. Нуждаем се от известна креативност, за да намираме решения. Ние ще ги търсим по всички възможни начини, но в момента няма условия за това: Русия продължава да ни напада, тя предпочита войната пред мира", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

1

БотоксПутю

10.08 2023 в 21:38

"Русия продължава да ни напада, тя предпочита войната пред мира", каза още той."

Права е Московията. Как иначе ще предостави на героичния руски народ безплатни тоалетни чинии и тем подобни глезотии като хладилници, алуминиеви джанти, автомобилни гуми, дамско бельо и т.н.

 
X

Да помогнем на украинските деца!